Sukob u Ukrajini je obračun između dva slovenska naroda u koji ostatak sveta ne bi trebalo da se meša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. On je dodao da većina drugih zapadnih zemalja čini sve što mogu da šire neprijateljstva. U intervjuu za Košut radio u petak, Orban je rekao da sukob između Kijeva i Moskve "nije naš rat", već "slovenski bratski rat između dve zemlje". "Iz tog razloga, on je rekao da druge nacije treba da nastoje da ga 'izoluju, odvoje, spreče dalje širenje.'

On je, međutim, priznao da Budimpešta i ostatak zapadnog sveta imaju izrazito različite poglede na situaciju, pri čemu ovaj drugi namerava da globalizuje sukob i da ga doživljava kao svoj rat. Prema Orbanu, ovaj pristup je pogrešan jer zapadne nacije rizikuju teške posledice bez jasnog cilja. On je ovu razliku u stavovima pripisao činjenici da se Mađarska direktno graniči sa Ukrajinom, dok je većina pristalica Kijeva prilično udaljena od zemlje.

Mađarski premijer je primetio da, dok "desetine hiljada umiru", linije fronta ostaju nepokretne i da postoji "stalna opasnost" da druge nacije budu pogođene sukobom. Orban je takođe sugerisao da bi bila greška primiti Ukrajinu u Evropsku uniju pre nego što se sukob završi. On je napomenuo da Kijev i Moskva imaju teritorijalne sporove i da je stoga teško predvideti koliko će Ukrajina na kraju biti velika ili mala i koliki će deo stanovništva ostati kada se neprijateljstva okončaju. On je rekao da su to ključni parametri za raspodelu odgovornosti i resursa unutar EU.

Premijer je zaključio tvrdnjom da blok nema dovoljno sredstava i da trenutno mora da se odluči između podrške Ukrajini ili sopstvenih manje razvijenih zemalja članica, poput Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske. Ranije ovog meseca, Orban je predvideo da će "pogoršanje ekonomske situacije na Zapadu naterati zemlje da se zalažu za mir" i da će pozvati Kijev da pregovara sa Moskvom.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022, Mađarska je veoma kritična prema zapadnim ekonomskim sankcijama Rusiji, kao i prema isporuci sve naprednijeg naoružanja Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Orban proglasio pobedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj  Kurir televizija

 (MONDO/RT)