Zvaničnici u Gazi su izvestili o vazdušnim napadima na nekoliko bolnica ili u njihovoj blizini, a Iran upozorava da će patnja civila izazvana ratom između izraelske vojske i Hamasa neizbežno dovesti do eskalacije sukobaHosein Amir-Abdolahian, iranski ministar spoljnih poslova, ovim komentarima povećao je zabrinutost SAD i doveo u pitanje sposobnost pomorskih snaga u istočnom Mediteranu da spreče sukob i dalju destabilizaciju Bliskog istoka.

"Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, proširenje obima rata postalo je neizbežno", rekao je Amir-Abdolahian svom katarskom kolegi šeiku Mohamedu Bin Abdulrahmanu Al Taniju. Iranska državna Pres TV prenela je komentare tokom telefonskog razgovora u petak.

Bombardovanje i opsada Gaze od strane izraelske vojske poslednjih meseci doveli su do humanitarne katastrofe u toj oblasti. "Izraelska okupacija je tokom proteklih sati izvršila istovremene napade na brojne bolnice", rekao je portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra za televiziju "Al Džazira". 

Al Kidra je dodao da je izraelska vojska bombardovala dvorište Al Šife, najveće bolnice u Gazi, i da je to izazvalo žrtve, ali nije naveo detalje. S druge strane, Izrael tvrdi da Hamas ispod te bolnice krije komandne centre i tunele.

BONUS VIDEO:

"POČELE ULIČNE BORBE, EKSPLOZIVI POSTAVLJENI PO ZGRADAMA!" Bogdanović za Kurir: Izraelci buldožerima čiste teren DO ULAZA TUNELA Kurir televizija

(MONDO)