Islandske vlasti saopštile su u subotu da se pripremaju za erupciju vulkana na jugozapadu ostrva u narednim danima nakon niza zemljotresa i dokaza da se magma brzo širi pod zemljom. Islandski meteorološki zavod saopštio je da postoji značajan rizik od erupcije na ili blizu poluostrva Rejkjanes zbog veličine prodora podzemne magme i brzine kojom se ona kretala.

Verovatnoća erupcije je porasla od jutros i erupcija bi mogla da počne u bilo kom trenutku u narednih nekoliko dana, navodi se u saopštenju. islandska Agencija za civilnu zaštitu preko noći je naredila potpunu evakuaciju Grindavika, ribarskog grada koji ima oko 3.000 stanovnika.

Region Rejkjanes je poslednjih godina doživeo nekoliko erupcija u nenaseljenim oblastima. Očekuje se da će najnoviji početi na morskom dnu jugozapadno od Grindavika, saopštila je meteorološka služba. Tunel magme, ili rastopljenog kamena, koji se proteže na severoistoku preko Grindavika i nekih 10 km dalje u unutrašnjost, procenjen je u subotu na manje od 800 metara dubine, u poređenju sa 1.500 metara ranije tokom dana, rekli su iz kancelarije.

U četvrtak je povećana seizmička aktivnost dovela do zatvaranja geotermalne banje Plava laguna, jedne od glavnih turističkih atrakcija Islanda. Rejkjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika. U martu 2021. fontane lave su spektakularno izbile iz pukotine u tlu dugačke između 500 i 750 metara u vulkanskom sistemu Fagradalsfjall u regionu.

BONUS VIDEO:

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano Kurir televizija

(MONDO)