Lider izraelske opozicije Jair Lapid pozvao je u četvrtak premijera Benjamina Netanjahua da podnese ostavku. U isto vreme je apelovao na Netanjahuovu stranku Likud da izabere novog premijera. 

"Došlo je vreme, moramo formirati vladu nacionalne obnove. Likud će je voditi, Netanjahua i ekstremiste zamenićeće neko drugi, više od 90 članova parlamenta (Kneseta) biće partneri u koaliciji preobražaja i obnove", napisao je Lapid u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Dodao je kako je Netanjahu izgubio poverenje svih bitnih faktora. 

"Netanjahu je izgubio poverenje svojih građana, poverenje međunarodne zajednice, a što je najozbiljnije, poverenje sigurnosnog aparata", dodao je Lapid. Netanjahu tek treba preuzeti odgovornost za vojni i politički neuspeh koji se dogodio 7. oktobra, kada je palestinska grupa Hamas pokrenula upad bez presedana u Izrael. Nakon napada, izraelski premijer dobio je mnogo kritika. Vojni komandanti su, za razliku od premijera, preuzeli odgovornost za napad Hamasa.

Jaira Lapida jake veze vežu za našu zemlju. Njegov otac, rođen je u Novom Sadu odakle je pobegao tokom Drugog svetskog rata. Tomi Lapid, koji je poput sina bio novinar i svojevremeno ministar pravde, rođen je u srpskoj Atini kao Tomislav Lampel. Njegova porodica Lampel bila je moćna u to doba, ali je gotovo cela nestala u Drugom svetskog ratu. Jair Lapid, bivši ministar finansija, ministar spoljnih poslova, premijer, voditelj i kolumnista, glavni je politički konkurent sadašnjem premijeru Izraela. 

BONUS VIDEO: 

"HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU!" Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK? Kurir televizija

 (MONDO)