Tajlandski premijer Sreta Tavisin je saopštio da je Hamasoslobodio 12 talaca koji su oteti i držani zarobljeni od 7. oktobra.

"Iz Odeljenja bezbednosti i Ministarstva spoljnih poslova potvrđeno je da je 12 tajlandskih talaca već oslobođeno. Službenici ambasade su na putu da ih pokupe za sat vremena. Trebalo bi da znaju njihova imena i detalje", napisao je na društvenim mrežama premijer Tajlanda.

Kako se navodi, oslobađanje državljana Tajlanda nije deo dogovora između Izraela i Hamasa kojem je posredovao Katar. Čeka se oslobađanje još 13 Izraelaca, piše BBC. Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, preneo je "Tajms of Izrael".

Egipat se oglasio pre razmene i rekao da se sprema da primi izvestan broj izraelskih talaca koje će osloboditi palestinska militantna grupa Hamas u okviru sporazuma o primirju i razmeni talaca, dogovorenog sa Izraelom uz posredstvo Katara i Egipta, saopštila je danas egipatska Državna informativna služba (SIS).

"Posrednički napori Egipta doveli su do oslobađanja 12 tajlandskih talaca i 13 Izraelaca, uključujući žene i decu, koje drži Hamas", saopštila je vladina Kancelarija za medije, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO: 

"OVAKO MOŽE DA SE OKONČA RAT U IZRAELU I UKRAJINI?!" Eksperti tvrde: AMERIKA NE ŽELI MIR u Gazi zbog plasiranja ratne industrije Kurir televizija

(MONDO)