Grip i drugi poznati patogeni, a ne neki novi virus, uzroci su porasta broja obolelih od respiratornih infekcija širom Kine, koji je privukao pažnju Svetske zdravstvene organizacije, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo zdravlja.

Prema navodima portparola kineske Nacionalne zdravstvene komisije, nedavna žarišta respiratornih infekcija uzrokovalo je preklapanje pojave uobičajenih virusa kao što su grip, rinovirusi, respiratorni sincicijalni virus (RSV), adenovirus, kao i bakterije kao što je mikoplazma pneumonije, prenosi AP. 

Kinesko ministarstvo pozvalo je lokalne vlasti da otvore dodatne klinike za lečenje groznice i promovišu vakcinaciju među decom i starijima, dok se, prve zime nakon ukidanja restriktivnih mera zbog korona virusa, zemlja bori sa talasom respiratornih infekcija.

"Treba uložiti napore da se poveća otvaranje relevantnih klinika i mesta za lečenje, produži radno vreme i poveća snabdevanje lekovima", rekao je portparol ministarstva Mi Feng. On je savetovao ljudima da nose maske i pozvao lokalne vlasti da se usredsrede na sprečavanje širenja bolesti na mestima gde ima velikog broja ljudi, kao što su škole i starački domovi.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije ove nedelje zvanično zatražila od Kine da pruži informacije o potencijalno zabrinjavajućem porastu respiratornih bolesti i žarišta pneumonije kod dece. SZO je kasnije objavila da kineski zdravstveni zvaničnici nisu otkrili nikakve neobične ili nove patogene i da su pružili zatražene podatke u vezi sa povećanjem respiratornih oboljenja i prijavljenim žarištima upale pluća kod dece.

Kako je navela SZO, podaci kineskih zvaničnika pokazali su da je od oktobra povećan broj dece u bolnicama zbog bolesti kao što su bakterijske infekcije, RSV, grip i prehlada. Pojava novih sojeva gripa ili drugih virusa koji mogu da izazovu pandemiju obično počinje sa nedijagnostikovanim žarištima respiratornih bolesti.

Tako su i SARS i COVID-19 prvi put prijavljeni kao neobične vrste pneumonije. Kineske vlasti ranije ovog meseca za porast broja obolelih od respiratornih infekcija okrivile su ukidanje ograničenja koja su bila uvedena zbog korona virusa.

BONUS VIDEO:

DA LI STE ČULI ZA VIRUS "ERIS"? Amerikanci spremili vakcinu unapred, a doktor Stojanović istakao da nema straha: NIJE ALARMANTNO!  Kurir TV

 (MONDO)