Ubistvoprofesora istorije Samjuela Petija (47) u Francuskoj 2020. godine je podiglo veliku prašinu u javnosti, a sada je počelo suđenje tinejdžerima koji su osumnjičeni za saučesništvo, prenosi "Jutarnji list". Njega je ubi osamnaestogodišnjak iz Čečenije kojeg je policija usmrtila.

Peti je na času istorije pokazao učenicima karikaturu proroka Muhameda što je razbesnelo roditelje učenika. U islamu se prikazivanje ovakvih karikatura smatra blasfemijom.

Maloletnici starosti 14 i 15 godina, njih šestoro, su optuženi da su pokazali sliku profesora tinejdžeru koji ga je kasnije ubio. Oni su optuženi za kriminalno udruživanje, sudi im se na sudu za maloletnike i preti im do dve i po godine zatvora.

Uhapšeno je i osam odraslih osoba u Francuskoj nakon jezivog ubistva. Francuska je dom najveće muslimanske manjine u Evropi, a profesori su nakon ubistva Petija naveli da sami sebe cenzurišu po pitanju slobode govora kako bi izbegli sukob sa učenicima i njihovim roditeljima.

Francuska (1).jpg
Profimedia/AFP/Bertrand Guay 

BONUS VIDEO:

"POTREBNO UTVRDITI KADA JE LICE SVESNO POČINJENOG UBISTVA!" Advokat o tretmanu dečaka osumnjičenog za ubistvo druga Kurir teleivizija

(MONDO)