Ministarstvo odbrane Brazila pomno nadgleda situaciju i pojačava odbambene akcije duž severne granice usled teritorijalnog spora dva svoja suseda - Gvajane i Venecuele"Ministarstvo odbrane nadzire situaciju. Odbrambene akcije su pojačane u severnom graničnom regionu zemlje čime se promoviše veće vojno prisustvo", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odluka Brazila da prebaci više vojnih snaga na sever stigla je u trenutku porasta napetosti između Venecuele, inače zemlje najbogatije naftom, i Gvajane oko naftom bogatog regiona poznatog kao Esekiba ili Esekibo. Taj region pokriva više od dve trećine ukupne teritorije Gvajane, piše Rojters. Venecuela tvrdi da njoj pripada ovaj region, a varnice ovog teritorijalnog spora ponovo su se rasplamsale poslednjih godina, nakon što je Gvajana otkrila nalazišta nafte i prirodnog gasa u blizini pomorske granice. Venecuelanci će u nedelju 3. decembra glasati na referendumu o "pravima" te zemlje na Esekibu.

Venecuela
Profimedia/Juan Carlos Hernandez / Zuma Pre 

Navodi se da bi Međunarodni sud pravde u Hagu sutra trebalo da donese odluku o zahtevu Gvajane da se referendum u Venecueli otkaže. Venecuelanska vlada je već saopštila da će referendum biti održan kakva god da bude odluka tog suda. Navodi se da je Venecuela u septembru uložila protest zbog tendera za eksploataciju nafte koji je Gvajana objavila u septembru, pošto vlasti u Karakasu tvrde da su ta priobalna područja predmet spora i kompanije koje dobiju dozvolu da izvlače naftu iz tih nalazišta neće moći da ih eksploatišu.

AP navodi da je Venecuela oduvek smatrala Esekibo svojom teritorijom pošto je taj region bio u njenom sastavu za vreme španske kolonijalne vlasti. Karakas je odavno osporavao granicu koju su 1899. iscrtali međunarodni arbitri, u vreme dok je Gvajana još bila britanska kolonija. Interesovanje Venecuele za Esekibo se značajno povećalo 2015. kada je američka kompanija "EksonMobil" objavila da je pronašla komercijalno isplative količine nafte u nalazištu kod obale spornog regiona.

BONUS VIDEO:

DRAMA! SAD znači primirje u ratu JER SU AMERIČKI DRŽAVLJANI TAMO ZAROBLJENI! Miletić bez dileme: OVO je zapravo najveći problem  Kurir televizija

 (Kurir/MONDO/N.D.)