Mađarski premijer Viktor Orban redovno gura EU do ivice, a diplomate sada strahuju da će njegovo neprijateljstvo prema Ukrajini gurnuti blok u konačni ponor. Sredinom decembra trebalo bi da se održi samit na kome bi lideri EU trebalo da donesu istorijsku odluku o prihvatanju Ukrajine i time zapečate ključni budžetski dogovor i Kijevu daju spas od 50 milijardi evra. Taj sastanak bi trebalo da pošalje poruku SAD da, uprkos političkom ometanju rata na Bliskom istoku, EU ostaje u potpunosti posvećena Ukrajini.

Ali te planove mogao bi da pokvari Viktor Orban, čovek koji održava bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i za koga mnogi veruju da podriva demokratiju i vladavinu prava i u Mađarskoj. On zahteva da se ceo proces zaustavi dok lideri ne pristanu na opštu reviziju podrške EU Kijevu. Ovo je od velikog značaja za lidere EU. Iako Mađarska predstavlja samo dva odsto stanovništva EU, Orban može da drži celu Uniju kao taoca. On je najglasniji protivnik sankcija Rusiji od Putinove aneksije Krima 2014. godine.

Idemo ka velikoj krizi, rekao je zvaničnik EU za Politiko pod uslovom da ostane anoniman.

Jedan visoki diplomata EU upozorio je da bi ovo mogao biti jedan od najtežih Evropskih saveta.

Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital iz Budimpešte, kaže da je Orban čekao da Evropa shvati da ne može da dobije rat u Ukrajini i da Kijev mora da napravi ustupke.

"Sada oseća da dolazi njegovo vreme jer u mnogim zemljama EU javno mnjenje pokazuje da su ljudi umorni od Ukrajine", dodaje Kreko.

Teoretski, postoji opcija da se Mađarska isključi iz političkih odluka EU, ali zemlje smatraju da bi to dovelo do nejedinstva i podela unutar EU. Za sada se čini da evropski lideri pokušavaju da postignu kompromis, piše Politiko.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otputovao je ranije ove nedelje u Budimpeštu na dvočasovnu diskusiju sa Orbanom.

Pojedine evropske diplomate tumače Orbanove pretnje kao strategiju za povećanje pritiska na Evropsku komisiju, koja zadržava 13 milijardi evra iz fondova EU za Mađarsku, zbog zabrinutosti da ta zemlja krši standarde EU o vladavini prava.

profimedia-0822400680.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Drugi kažu da je Orban često ignorisan ili prikazivan samo kao Putinova marioneta. Sada neki lideri EU kažu da, nakon odlaska bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i još nekih političara iz Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, Orbana više nema ko da urazumi, pa on sada iznutra podriva EU .

EU sada razmatra kako da se nosi sa mađarskim pretnjama.

Brisel bi teoretski mogao da pokrene tzv EU postupak po članu 7 protiv Mađarske. Ovo se koristi kada se smatra da je zemlja u opasnosti od kršenja osnovnih vrednosti Unije. Neki to nazivaju 'nuklearnom opcijom' jer predviđa najozbiljniju sankciju koju blok može nametnuti državi članici: suspenziju prava glasa o odlukama EU.

Međutim, u Briselu strahuju da bi pokretanje člana 7 protiv Mađarske moglo čak da izazove efekat snežne grudve i da dovede do izlaska Mađarske iz EU. Diplomate sada razmišljaju o drugim putevima.

Jedna od opcija je da se 50 milijardi evra od 2024. do 2027. godine za Ukrajinu podeli na manje iznose na godišnjem nivou. Ali to bi poslalo loš politički signal.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je za Politiko da je jasno da raste zabrinutost zbog političke podrške EU Ukrajini. Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk se obratio mađarskim primedbama:

"Ukrajina se pridružuje Evropskoj uniji i poštovala je sve preporuke. Želim da budem siguran da sve države članice poštuju napredak koji je postigla Ukrajina".

Poslednja opcija je klasična opcija EU: da se ključne odluke o ukrajinskoj politici poguraju do početka sledeće godine. Međutim, neke diplomate smatraju da bi takvo odlaganje dovelo do govora o narušenom jedinstvu EU, ali u stvari to ne bi bio problem jer je budžet EU do marta 2024.

Ukrajina 2.jpg
Profimedia/ABACA 

Poplava napada na Brisel stiže iz Budimpešte, a najnoviji primer je agresivna evroskeptična reklamna kampanja sa plakatima na kojima je Ursula fon der Lajen pored Aleksandra Soroša, sina Džordža Soroša, sa rečenicom: 'Nemojmo da igramo uz melodiju zvižduka'.

"Niko se ne oseća prijatno zbog onoga što se dešava u Mađarskoj. Kada Orban mnogo toga pita svoj narod, on ne pita ovo: ako je Unija toliko gora od SSSR-a, zašto ne ode?“, kaže evropski komesar za budžet Johanes Han.

Ali čini se da je Orban skloniji potkopavanju EU iznutra, a ne izlasku kao što je to uradila Velika Britanija. Sve više oseća vetar u leđa, posebno posle nedavnih izbornih rezultata u Slovačkoj i Holandiji.

"Orban igra dugu igru. Sa Vildersom, još jednim ili dva lidera krajnje desnice u Evropi i potencijalnim povratkom Trampa u SAD, on bi uskoro mogao biti manje izolovan nego što mislimo", rekao je jedan zvaničnik EU za Politiko.

Bonus video:

"AMERIKA JE POREMETILA POSLOVE EVROPE, ČAK I SAM RAT U UKRAJINI" Stručnjaci bez dileme: EU je u krizi, DESNIČARSKA ideja dominira! Kurir televizija

(Jutarnji, Mondo, I.L.)