Američka državljanka poreklom iz Bosne i Hercegovine, Nada Radovan Tomović, je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da je prikrila svoju ulogu tokom rata u BiH kao pripadnica zloglasne jedinice Zulfikar, prenosi "Index". Ova jedinica je ozloglašena zbog ratnih zločina koje su počinili njeni pripadnici uključujući pokolj u hercegovačkom selu Trusina iz 1993. godine gde su ubili 24 hrvatska civila i pripadnike HVO-a koji su se predali pre toga.

Nada Radovan Tomanić je osumnjičena da je kao pripadnica te jedinice učestvovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na planini Igman. Ona je u Sjedinjene Američke Države stigla kao izbeglica 1997. godine, zatajila je svoju ratnu prošlost pri podnošenju zahteva za američko državljanstvo koje je stekla 2012. godine.

Prete joj dve optužnice i za svaku može biti osuđena na po 10 godina zatvora. To bi joj automatski i oduzelo državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

BONUS VIDEO:

"DRAŽA MIHAILOVIĆ JE RATNI ZLOČINAC I SARADNIK OKUPATORA" Krsmanović zapanjio: Ne postoji ni jedna njegova borba protiv okupatora? Kurir TV

(MONDO/A.B.)