Gastarbajter koji se na Jutjubu naziva Jopa živi u Austriji dve godine i odlučio je da svoje iskustvo podeli sa drugima na svom kanalu. On je pričao o platama, godišnjem odmoru, ceni stanova u ovoj zemlji.

"Minimalac u Austriji je 1.477 evra, što nije loše a nije ni dobro jer živite u inostranstvu. Nije dobro jer su cene stanova otišle abnormalno gore kao svuda u svetu. Prosek stanova se kreće, ako hoćete garsonjeru od 400 do 500 evra", kazao je. 

Naveo je da se jednosobni stanovi kreću od 700 do 900 evra. "Dva puta godišnje u Austriji postoji nešto što se zove dupla plata. Uglavnom se dobija u junu i decembru, tad se dobijaju dve plate", objasnio je. Napomenuo je da je Austrija mnogo jeftinija od Nemačke. 

Objasnio je da u Austriji postoje i državni stanovi. "Kad ste već neko vreme ovde, mislim minimum godinu, odete i uzmete papir i predate a oni vas zovu za državni stan koji većinom dobijaju porodice ili oni koji su u složenoj situaciji. Tako dobijete stan od 60-70 kvadrata za 400-500 evra...", istakao je. 

Jopa je ispričao da u Austriji ima raznoraznih stvari koje mogu da se rade u slobodno vreme. Istakao je da veoma drže do čistoće i da trava svuda mora da bude pokošena. 

Objasnio je i da u prvih 6 meseci, kad tek dođeš i počneš da radiš, imaš pravo na godišnji tako što za svaki mesec dobiješ po dva dana. Kad to prođe, dobiješ 30 radnih dana godišnjeg dok oni sa stažom većim od 25 godina imaju pravo na 36 radnih dana godišnjeg odmora.

BONUS VIDEO: 

Srpkinja iz Beča objašnjava: Austrija ukida sva pravila, ali ipak se DVE STVARI NEĆE MENJATI!  Kurir televizija

(MONDO/I.V.)