• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KATANAC NA ČUVENU SRPSKU INDUSTRIJU MESA! Radnici uzimaju otpremnine, gazda doneo odluku o poslednjem danu fabrike

Autor Aleksandar Blagić

Industrija mesa Mitros iz Sremske Mitrovice se zatvara 15. decembra.

 Fabrika Mitros Izvor: Youtube/ SremskaTelevizija/Screenshot

Industrija mesa Mitros iz Sremske Mitrovice se zatvara 15. decembra. Potvrdio je to i predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Milan Smoljanović.

To je, tvrdi on, definitivna odluka vlasnika Mitrosa, austrijske kompanije Mitors Fleischwaren, firme ćerke Gierlinger Holding i ne zna da li je Vlada Srbije nudila dodatne povlastice za nastavak proizvodnje, nakon što je poslodavac u septembru najavio gašenje proizvodnje. "Sindikat nije obavešten da li su vlasnici razgovarali sa predstavnicima Vlade i ako jesu o čemu su razgovarali, ali je definitivna odluka Gierlingera da proizvodnju ugasi 15. decembra. Od 440 radnika već polovina je uzela otpremnine i napustila fabriku, a druga polovina će raditi do zatvaranja".

Radnici su, kako je rekao, uglavnom uzeli ponuđene stimulativne otpremnine koje su duplo bolje od zakonom predviđenih, a samo oko deset odsto zaposlenih odlučilo se za zakonom predviđene, jer to omogućava da odu na biro rada. "Za 'zakonske' otpremnine su se odlučili uglavnom oni kojima nedostaje po nekoliko meseci do odlaska u penziju, pa im je neophodan radni staž".

Smoljanović je rekao da su radnici bili zadovoljni poslodavcem jer zarade nikada nisu kasnile. Stimulativne otpremnine predviđaju da radnik sa jednom godinom radnog staža dobije dve bruto zarade, za četiri godine 2,5, za pet će mu se isplatiti tri bruto zarade.

Oni koji su radili najmanje šest godina dobiće otpremninu u iznosu 3,5 bruto zarada, za sedam će dobiti četiri, a za osam godina isplatiće im se 4,5 bruto zarada. Predsednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Živorad Kolarević rekao je da je pre desetak dana zatražio razgovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, jer su radnici bili obavezni da se o otpremninama izjasne do 1. novembra, ali do sada odgovor nije stigao.

Kada su u septembru objavili odluku o zatvaranju fabrike, vlasnici Gierlingera su naveli da su "na osnovu detaljne analize poslovanja primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitors Fleischwaren“. Po objavljivanju te odluke najavljivana je mogućnost dodatne pomoći države za nastavak proizvodnje ali, sudeći po ishodu, takva opcija je iz nepoznatih razloga otpala.

Ova austrijska kompanija u Srbiji posluje od 2016. godine i dobila je finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra kao subvenciju za zapošljavanje. Kada je 2015. godine Gerlinger preuzeo Mitros uložio je oko 800.000 evra za oko 13 hektara zemljišta i ukupno 36 objekata te fabrike, sa planom da uloži desetak miliona evra.

Vlasnici nisu saopštili šta je do sada realizovano, ali je izvesno da će fabriku ponuditi na prodaju. Mitros je pre dolaska Austrijanaca bio u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, vlasnika Swisslion Takovo koji ga je kupio za 36 miliona dinara 2005. godine. U posedu tadašnjeg Mitrosa bilo je 26 hektara zemljišta, nova hladnjača, kotlarnica, pogon za kobasice, a zapošljavao je 993 radnika, da bi odlaskom preduzeća u stečaj 2009. godine ostalo 88 radnika.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:01
NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još jedna prevara sekte

Srpski Mercedes, leteći automobili, fabrika čipova mubadala, Tennis a tu je samo naš brat Bin Zajeb

special image