Prema američkom obaveštajnom izveštaju, od početka rata u Ukrajini, Rusija navodno ima 315.000 ranjenih ili ubijenih vojnika, što je blizu 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, prenosi "Rojters". U izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", procena je da je modernizacija ruske vojske unazađena oko 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Ruska ambasada u Vašingtonu i rusko Ministarstvo nisu odgovorili na pitanja novinara "Rojtersa" da prokomentarišu ovaj izveštaj. Ruski zvaničnici kažu da su ove procene "preterane" i da se skoro uvek potcenjuju ukrajinski gubici.

Rusija tvrdi da su gubici Ukrajine ogromni. Procenjuje se da je Ruska Federacija započela rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja.

Izvor navodi da je od tada, 315.000 ruskih vojnika, odnosno oko 87 odsto ljudstva od početka rata, ranjeno ili poginulo. Izvor dodaje da su ti gubici razlog što je ruska vojska bila prinuđena da olabavi standarde pri regrutovanju i angažuje bivše zatvorenike ili starije građane kako bi ih razmestila u Ukrajini.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

EVAKUACIJA U KRIMU! Rusija NE PAMTI OVO: Četiri ljudi poginulo, DVA MILIONA BEZ STRUJE! Preko 2.000 vozila zarobljeno i zatvoreno! Kurir televizija

(MONDO/A.B.)