Jedan Rus koji je u novembru leteo avionom iz Danske za Los Anđeles bez pasoša ili karte rekao je američkim vlastima da se ne seća kako je prošao kroz obezbeđenje u Evropi, prema federalnoj žalbi koju je podneo FBI. Optužen je za savezni zločin, prenosi Gardijan.

Sergej Vladimirovič Očigava (46), stigao je na međunarodni aerodrom u Los Anđelesu 4. novembra preko leta 931 kompanije Scandinavian Airlines iz Kopenhagena. Prvo je rekao vlastima da je ostavio pasoš u avionu kojim je leteo. Službenik američke carine i granične zaštite (CBP) nije mogao da pronađe Očigavu na listi letova ili bilo kojim drugim dolaznim međunarodnim letovima, prema žalbi podnetoj 6. novembra federalnom sudu u Los Anđelesu. Optužen je da je bio slepi putnik u avionu i izjasnio se da nije kriv na suđenju 5. decembra. Suđenje je zakazano za 26. decembar. 

Očigava nije imao pasoš ili vizu za ulazak u SAD, ali su carinici u njegovim stvarima pronašli rusku i izraelsku identifikaciju. Ali u pritužbi koja ga tereti nije navedeno koje je nacionalnosti i da li je dvojno državljanstvo. Policajci su u njegovom telefonu pronašli i fotografiju na kojoj se delimično nalazi pasoš koji sadrži njegovo ime, datum rođenja i broj pasoša, ali ne i njegovu fotografiju, rekli su.

Letačka posada je istražiteljima rekla da je Očigava tokom poletanja bio na sedištu koje je trebalo da bude slobodno. Po odlasku je stalno lutao po avionu, menjao sedišta i pokušavao da razgovara sa drugim putnicima, koji su ga ignorisali. Takođe je tražio dva obroka dok su stjuardese služile putnike.

Carinici nisu mogli da lociraju Očigavinu evidenciju dok su ga zadržavali na aerodromu i shvatili su da je slepi putnik nakon što su svi zabeleženi putnici pregledani na carini. U intervjuu za FBI, Očigava je tvrdio da je doktorirao filozofiju i da je poslednji put radio u Rusiji. "Očigava je tvrdio da nije spavao tri dana i da nije razumeo šta se dešava", navodi se u žalbi. Očigava je navodno tvrdio da ne zna kako je ušao u avion iz Kopenhagena, da nije bio siguran da li ima kartu i da se ne seća kako je prošao kroz obezbeđenje aerodroma u Danskoj bez karte za ukrcavanje. 

Ruski istraživački sajt iStories identifikovao je čoveka sa istim imenom kao i Očigava koji je završio postdiplomske studije ekonomije na Univerzitetu Plehanov u Moskvi. Isti čovek je upisan kao vlasnik nedavno zatvorene galerije u ruskoj prestonici. Očigava je u utorak ostao u saveznom pritvoru. Mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do pet godina ako bude osuđen da je bio slepi putnik u avionu, što savezni zakon SAD definiše kao krivično delo.

BONUS VIDEO:

"NEMAČKA SE PRIPREMA ZA RAT: Poslati borbeni avioni u Jordan i jedinice za evakucaiju nemačkih državljana na Kipar" Kurir TV

 (MONDO/J.D.)