Ako Ukrajina želi da izvuče bilo šta na današnjem važnom samitu lidera EU, biće joj potrebna podrška mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se do sada snažno opirao nastojanjima Kijeva da uđe u EU, kao i njegovim molbama za pomoć. "Mi smo glas zdravog razuma u ​​Evropi", rekao je Orban u mađarskom parlamentu uoči samita i dodao: "Rat, korupcija, veliki poljoprivredni sektor i maltretiranje mađarske manjine diskvalifikuju Ukrajinu iz skorog pristupanja EU."

Simbolični poziv Ukrajini da započne zvanične pregovore je na vrhu dnevnog reda dvodnevnog sastanka u Briselu, zajedno sa obećanjem od 54 milijarde evra u fondovima EU za pokretanje ukrajinske ekonomije do 2024. godine i dodatnih 24 milijarde evra u vojsci, piše hrvatski Index.

Zelenski je loše započeo nedelju u Americi - danas bi moglo biti još gore

Prigovori Mađarske prete da pogoršaju lošu nedelju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Njegova poseta Vašingtonu nije uspela da obezbedi 61 milijardu dolara američkog vojnog finansiranja. Republikanski predstavnici su ih blokirali. "Ako iz Brisela ne bude pozitivnih vesti, to će značiti da je Putin stavio veto na ovu odluku", upozorio je ukrajinski lider, izričito optužujući Budimpeštu da stoji na putu. Mađarska bi mogla da blokira sve što Kijev zatraži, uprkos širokoj podršci Ukrajini iz drugih prestonica EU. Novi poljski premijer Donald Tusk upozorio je da je "apatija prema Ukrajini neprihvatljiva".

Međutim, kako su lideri EU kasno sinoć počeli da pristižu u Brisel, počeli su da se pojavljuju nagoveštaji mogućeg kompromisa. Tako je Evropska komisija saopštila da deblokira oko 10,2 milijarde evra od više od 30 milijardi evra fondova EU za Mađarsku koji su zamrznuti zbog zaostajanja u vladavini prava.

Evropska komisija pokušava da omekša Orbana

Iako se na otključavanje sredstava gleda kao na pokušaj ublažavanja Orbanove pozicije, zvaničnici u Briselu negiraju da su bili ucenjeni. Promena krivičnog zakona bila je jedna od mnogih promena koje je zahtevao Brisel. Većina drugih lidera EU čvrsto stoji iza Kijeva. Čak i Slovak Robert Fico, koji je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, kaže da će podržati početak pregovora o ulasku Kijeva u EU.

profimedia-0680758324.jpg
Profimedia 

Nekoliko sati nakon što je predsednik Zelenski napustio Vašington, gde nije uspeo da deblokira američku pomoć, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je Evropskom parlamentu: "Moramo dati Ukrajini ono što joj je potrebno da bude jaka danas, kako bi sutra mogla da bude jača za stolom, kada ona pregovara o trajnom i pravednom miru za Ukrajinu".

Zelenskim je očajnički potreban napredak na samitu EU

Zelenskom je očajnički potreban napredak na samitu EU i pokušao je da zvuči optimistično tokom posete Norveškoj: "Bili smo veoma konstruktivni. Uradili smo apsolutno sve, ispunili smo preporuke Evropske unije." Evropska komisija je sugerisala da je sada ispunjeno šest od sedam preduslova za početak formalnih pristupnih pregovora. Budimpešta to osporava, optužujući Brisel da je spustio letvicu da bi pomogao Kijevu. Predsednik Zelenski je u nedelju viđen u intenzivnim razgovorima licem u lice sa Viktorom Orbanom u Argentini. Ukrajinski predsednik je kasnije opisao razgovor kao "izuzetno iskren".

profimedia-0828443883 copy.jpg
ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia 

Da bi se suprotstavio Budimpešti, ukrajinski parlament je prošle nedelje usvojio zakon kojim se Mađarima i drugim manjinama garantuje pravo da studiraju na svom jeziku. Usvojen je i novi ukrajinski zakon o borbi protiv korupcije, koji je zahtevala EU, kojim je Orbanovoj vladi oduzeto deo municije protiv Kijeva. Niko u Briselu ne sugeriše da je Ukrajina spremna da se pridruži sutra. Početak pregovora o članstvu je simboličan čin solidarnosti Evropske unije.

Orban: Moj stav nije baš veto, ali...

Orban je rekao francuskom nedeljniku Le Point da njegov stav "nije baš veto" i dodao: "Recimo da ne doprinosim onome što mi se čini da je loša odluka". To zvuči kao uzdržan glas. Njegova vlada je već tiho odobrila 11 paketa sankcija Rusiji, iako domaći provladini mađarski mediji retko izveštavaju o tome. Još jedna pukotina u antiukrajinskom frontu mađarske vlade dogodila se juče, kada je šef njegovog kabineta Balaž Orban, koji nije u srodstvu sa premijerom, rekao da su finansiranje Mađarske iz EU i finansiranje Ukrajine odvojeno pitanja.

"Ali ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dolazi iz izmenjenog budžeta EU, ta dva pitanja postaju povezana“, rekao je on za Blumberg. Viktor Orban je uporan da se Mađarska „ne može ucenjivati” i da se finansijska pitanja „ne mogu mešati sa pitanjima principa".

Ulozi za Ukrajinu su mnogo veći od uloga za Mađarsku

On, kao i Zelenski, insistira da je uradio sve što je od njega tražila Komisija. Ali ulozi za Ukrajinu su mnogo veći. Predsednik Zelenski rizikuje da izgubi rat sa Rusijom, dok Orban želi da stekne veći uticaj u Evropi. Njegov fokus se pomera na izbore za Evropski parlament u junu 2024, kada se nada da će videti trijumf njegovih kolega iz nacionalističkih partija. Najbolji ishod za Zelenskog bio bi povratak u Kijev sa pozivom za početak pristupnih pregovora i čekom na 78 milijardi evra vojne i ekonomske pomoći.

BONUS VIDEO:

"OVO JE KISINDŽEROVA FORMULA MIRA KOJU JE ZELENSKI ODBIO" Drašković: Ukrajina mogla biti primljena u NATO, postojao je JEDAN USLOV Kurir televizija

 (MONDO/N.D.)