• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLEDNJA KIŠA METEORA U 2023 - NOĆ ZVEZDA PADALICA: Zaslepljujući trenutak - preko 150 raznobojnih zvezda obasjaće nebo

Autor Ivana Lazić

Iako je oko šest nasumičnih meteora vidljivo svakog sata sa bilo koje lokacije na Zemlji, meteorske kiše su mnogo intenzivnije.

 Poslednja kiša meteora u 2023 Izvor: Shutterstock

Gledaoci zvezda čekaju pravu poslasticu ove večeri - poslednju kišu meteora u ovoj godini. Geminidi će ove večeri dostići svoj zaslepljujući vrhunac sa čak 150 raznobojnih zvezda padalica svakog sata.

Uslovi će biti odlični da se uhvati ovaj dugin displej, tako da će biti vredno podnošenja hladnog vremena. Gledanje poslednje i najsjajnije meteorske kiše iz 2023. ne može biti lakše - i što je najbolje od svega, neće vam ni trebati nikakva posebna oprema.

Meteori, poput onih u Geminidima, uzrokovani su sitnim fragmentima svemirskog otpada koji udaraju u našu atmosferu brzinom od 43 milje u sekundi (70 km/s).

Iako je oko šest nasumičnih meteora vidljivo svakog sata sa bilo koje lokacije na Zemlji, meteorske kiše su mnogo intenzivnije.

Geminidi su jedinstveni po tome što ne potiču iz komete, već su sastavljeni od krhotina sa asteroida zvanog 3200 Paeton.

Međutim, naučnici još uvek raspravljaju da li Paeton uopšte treba smatrati asteroidom. Dok je Paeton napravljen od stene poput asteroida, on se ne kreće kao jedan i zapravo se ponaša mnogo više kao kometa.

Neki naučnici stoga tvrde da bi ga zaista trebalo klasifikovati kao potpuno novi tip nebeskog objekta koji se zove stenska kometa.

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image