Dron lansiran iz Irana u Indijskom okeanu u subotu udario je tanker za prevoz hemijskih materija, saopštila je američka vojska, prenosi BBC. Kako se navodi, požar na brodu je ugašen, žrtava nije bilo.

Iran za sada komentarisao incident u Indijskom okeanu. Nedavno je došlo do serije raketnih napada i udara dronovima na brodove u Crvenom moru od strane pobunjenika Huta koje podržava Iran u Jemenu.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila JE da su u subotu "dve protivbrodske rakete ispaljene na međunarodne pomorske rute u južnom delu Crvenog mora iz oblasti u Jemenu koje kontrolišu Huti". "Nijedan od brodova nije pogođen balističkim raketama", navedeno je iz CENTCOM-a.

U saopštenju je objavljeno i da je američki ratni brod koji patrolira tim vodama "oborio četiri bespilotne letelice koje su stigle iz oblasti Jemena pod kontrolom Huta", a ciljale su neimenovano američko plovilo.

Kasnije istog dana tanker koji je prevozio sirovu naftu pogođen je u južnom delu Crvenog mora dronom koji su lansirali Huti, dok je drugi za dlaku promašen. Pobunjenici, koji kontrolišu veći deo Jemena, tvrde da gađaju brodove povezane sa Izraelom zbog nastavka rata u Gazi, piše BBC.

Mnoge globalno važne pomorske kompanije obustavile su prevoz Crvenim morem zbog povećanog rizika od napada. Pentagon je saopštio da je tanker "Hem Pluto" u Indijskom okeanu pogođen "jednosmernim dronom ispaljenim iz Irana". Ministarstvo odbrane SAD je navelo da je u pitanju "hemijski tanker koji je plovio pod zastavom Liberije, ima japanskog vlasnika i holandskog operatora".

Prethodno je firma "Embri", koja se bavi pomorskom bezbednošću, navela da je ovo plovilo povezano s Izraelom i da se iz Saudijske Arabije kretalo ka Indiji.

BONUS VIDEO:

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE 'SPONZOR'?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada! kurir televizija

 (MONDO/N.D.)