U Nemačkoj prema informacijama tamošnje obaveštajne službe, usred velikih protesta širom države jača ekstremni desničarski pokret koji navodno planira da kupuje ruralna zemljišta širom zemlje kako bi u nekom trenutku postao nezavistan od države, piše "Gardijan". Članovi pokreta "Rajhsburger" ne priznaju nemačku državu kakva je stvorena 1945. godine nakon završetka Drugog svetskog rata i prema informacijama nemačke vlade i nevladinih organizacija, pokušavaju da uspostave "paralelno društvo", da bi se kasnije infiltrirali u državne strukture poput škola, opština...

Martina Rener iz levičarske stranke "Die Linke" je nedavno uputila zahtev za informacije saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi navoda da su desničarske ekstremističke organizacije kupile 40 nekretnina širom Nemačke u poslednje dve godine. Kako prenosi britanski list, desničarske organizacije kupuju kuće, ugostiteljske objekte i poljoprivredna imanja koja je teško prodati. Pogotovo su aktivni u Rutenburgu, gde vikendicu ima i Angela Merkel, bivša nemačka kancelarka.

"Nekretnine su 'Reichsburgerima' i ekstremno desnoj sceni manje zanimljive kao investicije. Oni ih koriste za uspostavu svojih paralelnih društava i stvaranje prostora straha za sve one koji ne dele njihov pogled na svet", rekla je Rener.

Neke od najistaknutijih desničarskih organizacija su "Konigreich Deutschland" (Kraljevina Nemačka) ili KRD koja je osnovana 2012. godine. Oni tvrde da imaju sopstvenu valutu i Ustav koji joj daje, prema njihovim rečima, strukturu nalik pravoj državi.

Šta je cilj ove organizacije?

Piter Ficek
Hendrik Schmidt / AFP / Profimedia 

KRD ima za cilj da svrgne sa vlasti aktuelnu nemačku vladu. Ovu organizaciju osnovao je Peter Ficek (58), bivši kuvar i učitelj karatea i to na zemljištu stare bolnice u Vitenbergu u Saskoj. Ficek je sebe samog proglasio "Peter I", na glavi je tada nosio krunu. Njegovih sledbenika ima navodno između dve i pet hiljada i oni otvoreno odbacuju modernu nemačku državu i priželjkuju da je preuzmu i zamene kraljevstvom.

Imaju svoj novac i banku, valuta im se zove "Engelgeld" što znači "anđeoski novac". Održavaju seminare za sve ljude koji za sebe smatraju da ne pripadaju aktuelnom sistemu i cena tog kursa iznosi 340 evra. Obećavaju slobodu, smenu od šest sati i neplaćanje poreza. Umesto konvencionalne medicine, nude homeopatske metode za koje je dokazano da je reč o placebo efektu.

"Kralj" "KRD-a" sebe smatra reinkarnacijom arhangela

Ficek sebe smatra reinkarnacijom arhanđela Uriela. Intervjue daje, ali samo ako ga snima njegov tim.

Odbacivao je dosad sve tvrdnje da se radi o ekstremnoj organizaciji i zalaže se za "spremnost na preuzimanje odgovornosti, kao i za saradnju i međunarodno razumevanje". U nedavnom intervjuu za jedan švajcarski kanal sa društvenih mreža, Ficer je sedeo na pozlaćenoj stolici u svom dvorcu u Volfsgrunu, u planinama Ore u Saskoj.

"Pokušaj da me krivično gone neće me osloboditi od ispunjenja vizije 'služenja Bogu i čovečanstvu' i 'oslobađanju Nemaca od posleratnog manjinskog kompleksa' koji se bazira na 'kolektivnoj grižoj savesti' u vezi sa zločinima koje je počinila nacistička Nemačka", rekao je Ficer u tom intervjuu.

Hendrik Schmidt / AFP / Profimedia Fitzek

Koji je odgovor vlasti?

Pokrajinski premijer Brandenburga Ditmar Vodke je priznao da je vlast previše oklevala pre nego što je "pritisla" krajnju desnicu. On je u izjavi za "Gardijan" rekao da su sve vlasti od 90-ih godina, nakon pada komunizma, smatrale da je reč o "zaludnoj" omladini koja želi da se svađa sa svima i da je reč o nekolicini ljudi.

Karola Gundlah, načelnik Rutenberga, rekla je da se ovakve organizacije ne mogu tolerisati. U toj regiji vikendicu ima i Angela Merkel, nekadašnja kancelarka Nemačke, a Gundlah smatra da "Kraljevina Nemačka" ne sme tu da uspe da osnuje svoje uporište i da zloupotrebi koncept zadruge za svoje "ekstremne ciljeve".

BONUS VIDEO:

NEMAČKA UKINULA NUKLEARNE ELEKTRANE, A SADA I RUSKI GAS! Ekspert otkrio: Rezervoari gasa su puni, IMAMO DOBAVLJAČA ZA 15 GODINA Kurir TV

(MONDO/A.B.)