• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEKTONSKI POTRES U BRIKS-U! RUSIJA STAJE NA ČELO ORGANIZACIJE: Oglasio se Putin i sve objasnio

Autor Nevena Davidović

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države izrazile želju da se pridruže ovom bloku.

 Ruski predsednik Vladimir Putin Prisustvuje Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku Izvor: Profiemdia

Rusija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsedavanje proširenim BRIKS-om. Rusija očekuje plodonosan rad sa svim državama, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom početka predsedavanja. Kako je napomenuo, među prioritetima rada je i dalje unapređenje interakcije u oblasti nauke, visoke tehnologije, zdravstva, ekologije, kao i u oblasti kulture, sporta, omladinskih razmena i kroz civilnu zajednicu.

"U okviru predsedavanja planirano je održavanje više od 200 događaja različitih nivoa i pravaca u mnogim gradovima Rusije. Pozivamo predstavnike svih zemalja koje žele da sarađuju sa našom organizacijom da učestvuju. Vrhunac našeg predsedavajućeg 'trenutka' biće samit udruženja, koji će se održati u oktobru u Kazanju", kazao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Putin je dodao da BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika, kao i da će Rusija, tokom svog predsedavanja, uzeti u obzir spremnost mnogih zemalja da se u ovom ili onom obliku pridruže asocijaciji. "Aktivno ćemo raditi na modalitetima nove kategorije partnerskih država organizacije i vodićemo računa o spremnosti mnogih drugih zemalja, a ima ih oko 30, da se priključe BRIKS-u, njegovoj višestranoj agendi. Da bismo to uradili, aktivno ćemo raditi na razvoju modaliteti nove kategorije država partnera BRIKS-a", istakao je.

Podsetio je da je Rusija preuzela predsedavanje BRIKS 1. januara, a da su se kao nove punopravne članice pridružile Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. "Ovo ubedljivo pokazuje rastući autoritet asocijacije i njenu ulogu u svetskim poslovima. BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele osnovne principe na kojima se zasniva njeno delovanje", zaključio je Putin.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države već izrazile želju da se pridruže ovom bloku. Kao rezultat samita održanog u avgustu u Johanesburgu, od 1. januara broj učesnika asocijacije je porastao na deset - pridružili su joj se UAE , Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija. Među njima je trebalo da bude i Argentina, ali je novi predsednik Havijer Milej odbio da se pridruži organizaciji.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:28
"BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7!" Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I Srbija

Gde Etiopija tu i Srbija!

rsk

Oduvek bio skroman, posten, i dobar... Kada su Rusija ili Putin ikada ijednoj Zemlji rekli moras ovo moras ono, ili postavljali uslove, kao npr eu nama itd... Nikada, a vidi zapad 33 godine vec sa eu i djermani samo postavlja uslove... Jednom treba da se razdvoji i zauvek, ono sta je vredno, od onoga sta je bezvredno... Treba reagovati dostojanstveno i osloboditi ceo Svet, od svih ovih zapadnih klesta, kamdzija, i lasoa koji stezu naseg dugobradog i dugokosog junaka iz 2008, i djenerala mucenika... Ih sudbina dala, i bili pobacani svi koji to rade i koji ih stezu sa vrhova planina, i najvisih zgrada... Pa da se pobedi...

bole

a pazi savez,brazil nema blage veze sa drugim clanovima saveza,predsednik rusije ne sme da ode u juznu afriku a verovatno ni u brazil,indija i kina u sukobu oko teritorije,rusija i kina u sukobu oko teritorije.indija,kina i brazil saradjuju uglavnom samo za zapadom...

special image