Nilufer Hamedi (31) i Elah Mohamadi (36) puštene su uz kauciju nakon godinu dana provedenih u zatvoru, prenose iranski mediji. Reporeterke su podnele žalbu na zatvorsku kaznu i biće na slobodi sve dok sud ne donese konačnu odluku.

Pre više od godinu dana, 16. septembra 2023. godine, dvadesetdvogodišnja devojka Mahsa Amini preminula je nakon zlostavljanja u pritvoru. Nju je tri dana pre njene tragične smrti privela iranska policija za moral jer se navodno nije pridržavala strogih pravila o nošenju hidžaba.

Iranska policija je tada navela kako je devojka preminula usled već lošeg zdravstvenog stanja, ali su stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija utvrdili da dokazi pokazuju drugačije. Oni su saopštili da je Amini preminula usled batina koje je dobila u pritvoru, zbog kojih je završila u komi.

Screenshot 2024-01-15 104659.jpg
screenshotinstagram, israelmfa 

Repreterka Hamedi koja je radila za reformističke novine Shargh prva je objavila vest o smrti devojke Mahse Amini. Ona je fotografisala oca i baku ubijene devojke zagrljene nakon što su saznali da je Amini preminula, uz sledeći opis: "Crna haljina žalosti postala je naša nacionalna zastava".

Ham-Mihan, takođe reporterka reformističkih novina pisala je o sahrani mlade devojke u njenom rodnom gradu Sakez. Opisala je da su stotine prisutnih vikali- "Žene, život, sloboda".

Ubrzo posle sahrane započeli su i protesti koji su se proširili kako u Iranu, tako i širom sveta. Raspon zahteva kretao se od više slobode, pa sve do rušenja države. Ove dve novinarke uhapšene su tokom protesta i optužene za saradnju sa američkom vladom , kao i da su radile protiv nacionalne bezbednosti.

One su osuđene na kaznu zatvora od 13 i 12 godina, a kako BBC prenosi, puštene su uz kauciju od oko 180.000 evra. Sve dok ne bude doneta konačna presuda one neće moći da napuste Iran.

BONUS VIDEO:

"JEDAN OD PALESTINSKIH POGLAVARA JE BLAGOSILJAO MASAKRIRANJE NAŠEG NARODA!" Analitičari za Kurir IZRIČITI: Šta je sa Rusima? Kurir TV

(Mondo/BBC)