Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je sinoć Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju i Japan da se spremaju za rat sa Severnom Korejom, prenosi Asošiejted pres. Lavrov je na konferenciji UN rekao da novi vojni blok, koji su SAD okupile, jača vojne aktivnosti i izvodi vežbe velikih razmera. Prošle nedelje, tri zemlje su izvele zajedničke pomorske vežbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona, što je predstavljalo demonstraciju snage saveznika pred očima Severne Koreje.

"Retorika Južne Koreje postala je još neprijateljskija prema Pjongjangu. Oštre poruke stižu i iz Japana, a ozbiljno se govori o uspostavljanju infrastrukture NATO-a uz pomoć SAD. Oni se spremaju za rat sa Severnom Korejom", rekao je Lavrov. Ruski šef diplomatije je rekao da su SAD, Južna Koreja i Japan razgovarali i o razvoju međusobne saradnje. "Prilično je smešno kako su to formulisali, ali je jasno da je reč o saradnji u vezi sa nuklearnim oružjem", rekao je on.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je poslednjih nedelja naredio čitav niz testiranja različitog oružja, ali i pripretio Južnoj Koreji i SAD, podižući tako tenzije u regionu. Predviđeno je da se diplomate iz SAD, Japana i Južne Koreje sastanu u Seulu kako bi razgovarali o odnosima sa Pjongjangom. 

S druge strane, Lavrov je rekao da se odnosi Rusije i Severne Koreje "razvijaju aktivno i kvalitetno". "Vidimo da Severna Koreja pokušava da bude nezavisna od uticaja drugih", rekao je on.

Kim Džong Un je jedan od retkih svetskih lidera koji otvoreno podržavaju rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine. Aktivno je jačao veze sa Rusijom u pokušaju da izađe iz diplomatske izolacije i ojača svoju poziciju, a istovremeno ulazi u sve veći sukob sa Vašingtonom, Seulom i Tokijom. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da namerava da poseti Pjongjang u septembru ove godine.

"Neki veruju da su gospodari univerzuma"

Lavrov je uporedio nedavnu najavu Kim Džong-una da se Severna Koreja neće ponovo ujediniti sa Južnom Korejom sa izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da posle rata između Izraela i Hamasa neće biti palestinske države.

"Užasno je kada umesto jedinstva imamo stvari koje nas dele. Međutim, to je sistematski proces u mnogim regionima, a ovom trendu najviše doprinose oni koji veruju da su gospodari univerzuma. Bivše kolonijalne sile moraju da se suoče sa realnošću u današnjem svetu. Ne bi trebalo da mislite da ste tako jaki samo zato što imate dolar", tvrdi Lavrov.

Ne navodeći SAD i bivše zapadne kolonijalne sile, rekao je da zemlje koje su pola milenijuma nametale drugima kako da žive ignorišu činjenicu da je velika većina bivših kolonija sada nezavisne države.

Zapad ne treba bivšim kolonijalnim državama, smatra Lavrov, misleći na ekonomski blok ekonomija u razvoju BRIKS-a koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Članice BRIKS-a su takođe pozvale Iran, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Etiopiju da se pridruže.

BONUS VIDEO:

Oglasio se Lavrov nakon glasina da je u bolnici Telegram/Marija Zaharova

(MONDO/U. M.)