Čokolade, kafe, alkoholna pića, konzervirana jela su na vrhu spiska robe koja se najviše krade u prodavnicama. Takozvane zujalice koje alarmom upozoravaju da se iz radnje iznosi roba koja nije plaćena, odavno se umesto na luksuzne proizvode sve stavljaju više na hranu.

Inflacija, slaba kupovna moć i opšte nemaština uslovila je sve više krađa u prodavnicama hrane, a krade se šta se stigne.

Tijana Vasić iz trgovinskog lanca kaže da kada govorimo o predmetima koji se najčešće kradu, to su uglavnom artikli koji pripadaju kategoriji nege i kozmetike, kao i neka skuplja pića. "Ako govorimo o stepenu učestalosti otuđivanja onda možemo da zaključimo da je to prosto pojava koja je postojala, postoji i uvek će postojati" – rekla je Vasić za "Nova TV" i dodala da ne postoji rast ili pad pojave krađe.

Krade se najčešće zimi, jer se u tom periodu nose debele jakne i kaputi ispod kojih se skrivaju ukradeni proizvodi. U slučaju otkrivanja krađe prodavci od počinioca  treba da traže da ukradenu robu vrati, a ako on to odbije u tom slučaju treba da pozovu policiju. Pravnici objašnjavaju da ima razlike između sitne i krupne krađe.

"Ukoliko vrednost ukradene robe ne prelazi 5.000 dinara tužilaštvo može predložiti radnju da pokrene privatnu tužbu, a ako je iznos ukradene robe iznad 5.000 dinara tužilaštvo će po službenoj dužnosti da pokrene postupak", rekla je Tamara Radojčić, advokatica za "Nova TV".

Pored zujalica i kamera, trgovci svoju robu mogu da zaključe ugovorom o osiguranju, tim se pokriva razbojnička krađa, obijanje, ali i u zavisnosti od ugovora i običnu krađu.

BONUS VIDEO: Krađa u pekari na Voždovcu

Krađa u pekari na Voždovcu Instagram

(Mondo/M. Š.)