Tri vojnika američke vojske su poginula, a najmanje dvadesetak je povređeno u napadu dronom tokom noći na malu američku ispostavu u Jordanu, rekli su američki zvaničnici za CNN, što je prvi put da su američke trupe na Bliskom istoku ubijene od početak rata u Gazi, javlja CNN.

Ubistvo trojice Amerikanaca u Kuli 22 u Jordanu u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku. Centralna komanda SAD potvrdila je u saopštenju u nedelju da su tri pripadnika vojske poginula, a 25 povređeno u jednosmernom napadu dronom koji je „udario na bazu na severoistoku Jordana“.

Od petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, iako su zvaničnici opisali stalnu salvu dronova, raketa i projektila kao neuspešne jer često nisu izazvali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi. Nejasno je zašto protivvazdušna odbrana nije uspela da presretne dron, što je izgleda bio prvi poznati napad na Kulu 22 otkako su napadi na američke i koalicione snage počeli 17. oktobra. Američke snage u ispostavi su deo misije savetovanja i pomoći sa Jordanom.

Američki zvaničnici su više puta izjavili da ne žele da sve veće tenzije širom Bliskog istoka prerastu u regionalni rat. Upitana prošle nedelje da li je Pentagon procenio da zasuptnici Irana pojačavaju napade na američke snage, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing je rekla: "Ne nužno, ne“.

U prethodno snimljenom intervjuu za ABC News koji je emitovan u nedelju ujutru, predsedavajući Združenog generalštabova general CK Braun rekao je da je deo posla SAD da „uvere da se stvari dešavaju na Bliskom istoku da ne dođe do sukoba proširiti.“

"Cilj je da ih odvratimo i ne želimo da idemo putem veće eskalacije koja vodi ka mnogo širem sukobu u regionu“, rekao je on.

BONUS VIDEO: "IZRAEL JE POSTAO GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI U GAZI!"

"IZRAEL JE POSTAO GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI U GAZI!" Miletić tvrdi: Uspostavili su VOJNE VEZE SA EGIPTOM da ne dođe do eskalacije Kurir televizija

(Mondo/Nova/M. Š.)