Da li ste znali da u Rimu postoji spomenik Njegošu, i to na najlepšem mestu u centru italijanske prestonice? U parku Vila Borgeze 2005. godine podignut je spomenikPetru Drugom Petroviću Njegošu.

Njegoš je bio poznat po putovanjima, a naročito je voleo da posećuje italijanske gradove, koji ne samo da su imali značaj na njegov život i stvaralaštvo, već su imali uticaj na njegovu vladavinu. Njegoš je najčešće posećivao Trst, a boravio je u Rimu i Napulju. Smatra se da je za mnoga svoja dela inspiraciju dobio upravo u Italiji, a neka su čak prevedena na italijanski jezik još u 19. veku. 

U parku Vila Borgeze u Rimu postavljena je monumentalna Njegoševa skulptura, u parku Vila Brogeze, nedaleko od istorijskog jezgra grada i glavnog gradskog trga - Narodnog trga (Piazza del Popolo). Spomenik je rad vajara Sretena Stojanovica i predstavlja jedan od tri odlivka - prvi spomenik podignut je u Podgorici 1956, drugi u Beogradu 1994. ispred zgrade Filozofskog fakulteta, i poslednji u Rimu. 

Izrađen je u bronzi i visine je 260 cm. Visina postamenta iznosi 120 cm i na njemu piše: "Poeta e vescovo principe del Montenegro" - Pesniku, vladici i princu Crne Gore. 

Petar Drugi Petrović Njegoš rođen je 13. novembra 1813. godine u selu Njeguši u blizini Cetinja. Bio je srpski pravoslavni vladika, kao i poglavar Crne Gore. Jedan je od najvećih pesnika i filozofa sa ovih prostora. Bio je pristalica ujedinjenja i oslobođenja srpskog naroda koji je bio u stalnim sukobima sa Osmanskim carstvom.

BONUS VIDEO:

Otkrivanje spomenika kod Karađorđevog parka Kurir/Nenad Kostić

(MONDO/N.D.)