Izborna komisija države Ilinois trebalo bi danas da raspravlja o tome da li će Donaldu Trampu biti dozvoljeno da bude kandidat na republikanskim predizborima u toj državi, nakon peticije kojom se traži da se zabrani njegovo učešće, piše AP. Sastanak Državne izborne komisije Ilinoisa, u kojoj su ravnomerno zastupljene demokrate i republikanci, održava se nešto više od nedelju dana pre nego što bi američki Vrhovni sud trebalo da donese odluku o sličnom slučaju u Koloradu.

Vrhovni sud Kolorada utvrdio je da je Trampu na osnovu 14. amandmana Ustava SAD zabranjeno da učestvuje na izborima, zbog uloge u podsticanju napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Tramp je tada uveravao svoje birače da su izborni rezultati namešteni i da su glasovi pokradeni, nakon što je izgubio izbore od Džoa Bajdena.

Posle kratkih saslušanja prošle nedelje, službenik komisije Ilinoisa rekao je da bi sudovi, a ne izborni zvaničnici, trebalo da odluče da li će zabraniti učešće Trampu. Peticiju je podnelo pet birača koji su tvrdili da Tramp nije podoban za izbore prema 14. amandmanu - odredbi iz doba građanskog rata koja zabranjuje obavljanje funkcije bilo kome ko se zakleo da će poštovati ustav, a zatim "učestvovao u pobuni". Pored Kolorada i Ilinoisa, sličan postupak se vodi i u saveznoj državi Mejn na severoistoku zemlje, ali će konačnu odluku u svim slučajevima doneti Vrhovni sud SAD.

BONUS VIDEO:

DONALD TRAMP Kurir TV

(MONDO/N.D.)