Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) upozorila je u petak da u Rafahu, u južnom pojasu Gaze, raste osećaj strepnje i panike, nakon ranijeg naređenja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua vojsci da predaju vojni plan za ofanzivu na Rafah nakon evakuacije civila, javila je Anadolu.

"Svaka vojna operacija velikih razmera među ovom populacijom može samo da dovede do dodatnog sloja beskrajne tragedije koja se odvija. Oseća se porast strepnje i panike u Rafahu. Ljudi apsolutno nemaju pojma kuda da odu iz Rafaha", rekao je generalni komesar UNRVA Filip Lazarini na društvenoj mreži X.

Njegovo saopštenje usledilo je nakon naredbe izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u petak da se vojsci preda vojni plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

Zbog naređenja Velika Britanija je izrazila zabrinutost pozivajući Tel Aviv da "povede više računa da ograniči operacije na vojne ciljeve, izbegne nanošenje štete civilima". Iz Velike Britanije navode da prioritet u Gazi mora da bude trenutna pauza u borbama za ulazak pomoći i izlazak taoca, a zatim napredak ka održivom, trajnom prekidu vatre.

A Ministarstvo spoljnih poslova Irske je saopštilo da su izveštaji o intenziviranju izraelske vojne aktivnosti u Rafahu alarmantni i da bi imali razorne posledice. Procenjuje se da je 1,4 miliona Palestinaca u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca iz severnog pojasa Gaze da se evakuišu na jug.

BONUS VIDEO:

"IZRAEL JE POSTAO GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI U GAZI!" Miletić tvrdi: Uspostavili su VOJNE VEZE SA EGIPTOM da ne dođe do eskalacije Kurir televizija

(MONDO/U. M.)