Francuska je Bejrutu dostavila pismeni predlog za okončanje neprijateljstava sa Izraelom i rešavanje spora oko libansko-izraelske granice, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid. Prema ovom dokumentu, oružane snage se pozivaju, uključujući jedinicu Hezbolah, da se povuku 10 km od granice.

Plan ima za cilj okončanje borbi između Hezbolaha koji podržava Iran i Izraela. Taj dokument, inače prvi pisani predlog koji je donet u Bejrut tokom nedelja posredovanja Zapada, francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne je prošle nedelje dostavio najvišim libanskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Nadžiba Mikatija, izjavila su četiri visoka libanska i tri francuska zvaničnika.

Hezbolah odbacuje formalne pregovore o deeskalaciji dok se rat u Gazi ne završi. Plan u tri koraka predviđa desetodnevni proces deeskalacije koji se završava pregovorima o granici. "Dali smo predloge. U kontaktu smo sa Amerikancima i važno je da okupimo sve inicijative i izgradimo mir", rekao je Sežurne na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Plan predlaže libanske oružane grupe i Izrael da prekinu vojne operacije jedni protiv drugih, uključujući izraelske vazdušne napade u Libanu. Visoki predstavnik Hezbolaha Hasan Fadlalah izjavio je za Rojters, komentarišući predlog, da ta organizacija neće razgovarati "ni o kakvim pitanjima vezanim za situaciju na jugu pre zaustavljanja agresije na Gazu", jer kako je naveo "neprijatelj nije u poziciji da nameće uslove". Takođe, je odbio da komentariše detalje predloga ili da potvrdi da li ga je Hezbolah primio, navodi Rojters.

Jedan od libanskih zvaničnika rekao je da dokument objedinjuje ideje o kojima se razgovaralo u kontaktima sa zapadnim izaslanicima i koje su prenete Hezbolahu. Francuski zvaničnici rekli su Libancima da to nije konačan dokument, nakon što je Bejrut izneo prigovore na njegove delove, rekao je libanski zvaničnik, dok je jedan izraelski zvaničnik izjavio da je takav predlog primljen i da se o njemu raspravlja u vladi.

Tri koraka za deeskalaciju u roku od 10 dana

  • U prvom bi dve strane prekinule vojne operacije.
  • U roku od tri dana, u drugom koraku bi libanske oružane grupe povukle borbene snage najmanje 10 km severno od granice, a Liban bi inicirao raspoređivanje vojnika na jugu. Izrael bi morao da prekine prelete na libansku teritoriju.
  • Kao treći korak, u roku od 10 dana, Liban i Izrael bi obnovili pregovore o razgraničenju kopnene granice "postepeno" i uz podršku mirovnih snaga UN.

BONUS VIDEO:

"IZRAEL JE POSTAO GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI U GAZI!" Miletić tvrdi: Uspostavili su VOJNE VEZE SA EGIPTOM da ne dođe do eskalacije Kurir televizija

(MONDO/N.D.)