Oko 400.000 Srba živi u Nemačkoj i mnogi se pitaju kako se kupuje nekretnina u toj zemlji. Hrvatska službenica "Dojče Vele" je na svom "TikTok" nalogu objasnila koliku zaradu je potrebno da ima jedna osoba kako bi mogao da kupi stan ili kuću.

Ona objašnjava proceduru na primeru, kada se banci povodom ovog pitanja obratio jedan hrvatski radnik koji živi u Nemačkoj i koji je želeo da se tamo i skući, ali želi da proveri da li za tako nešto postoje uslovi. Kako službenica pojašnjava, "Dojče banka" sarađuje sa drugim bankama te se preko njihovog servisa i unošenja podataka radnika može proveriti postoji li neko zainteresovan ko bi ovom klijentu ponudio kredit za nekretninu.

KAKO U NEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA (2).jpg
TikTok/mybankgermany 

Konkretno, on je zaposlen u nemačkom gradu Ulmu, 1995. je godište, prima 12 mesečnih plata u visini od po 2.300 evra, ima hrvatsko državljanstvo i nalazi se u stalnom radnom odnosu. Pored tog primarnog posla, on ima i drugi posao na kojem zarađuje 500 evra, ali otplaćuje ratu za automobil od 275 evra na mesečnom nivou i ostalo mu je još 14.000 evra za otplatu vozila.

On bi želeo kredit u visini od 165.000 evra. Na tu sumu moralo da se doda plaćanje maklera (osobe koje za račun nekog drugog posreduju pri ugovorima o kupovini ili prodaji robe) od 3,57 procenata (može i niže), iznos PDV-a od 5 procenata i notar tj. uknjiženje nekretnine od 2 procenta, što bi na kraju sumu kredita popelo na 182.442 evra.

Ipak, ovaj radnik nema svoj kapital koji bi mu poslužio kao učešće u kreditu, te je u tom slučaju teže pronaći banku koja je zainteresovana da kredit i finansira, što je i sada bio slučaj, ali je ovaj mladić imao sreće da pronađe banku u kojoj se može zadužiti i pritom mesečno plaćati kamatnu stopu od 4,01 procenat. Kao vrlo važna stavka na kraju je objašnjeno kako bi otplata kredita izgledala: sabrana su njegova primanja koja iznose 2.800 evra, od čega se odbijaju pomenuta rata za automobil, zatim za kredit koja bi iznosila 857 evra, a u celu sumu su uračunati troškovi života, koji u njegovom primeru iznose 1.540 evra, te se na kraju dolazi do 128 evra viška, što je po mišljenju ove banke dobra suma zbog koje ona želi da ovaj kredit i finansira.

Ovo je jedan od mnogih primera kako se i na koji način može doći do kreditnog zaduženja u Nemačkoj. Rata kredita je za uslove u Srbiji prilično visoka, ali gledajući životni standard nije za očekivati da ta cifra u Nemačkoj bude nešto niža.

BONUS VIDEO:

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja Kurir televizija

(MONDO/A.B.)