Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je njegov američki kolega Džo Bajden "predvidljiviji" za Moskvu od suparnika Donalda Trampa, ali da je Rusija spremna "sarađivati" s pobednikom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, ko god to bio.

On je to izjavio novinaru Pavelu Zarubinu u najnovijem intervjuu. Na pitanje Zuribina o predstojećim predsedničkim izborima u SAD, Putin je rekao da bi Bajden bio bolji za Rusiju "jer je iskusnija osoba, predvidljiv je, on je političar stare formacije". Međutim, dodao je da će Rusija "raditi sa svakim liderom SAD koji stekne poverenje američkog naroda". "Verujem da je pozicija sadašnje administracije izuzetno štetna i pogrešna", rekao je Putin osvrćući se na ruski rat u Ukrajini, prenosi CNN.

Prema Putinovim rečima, taj rat je "mogao da bude pre više od godinu i po dana" da su se pridržavali dogovori tokom sastanka u Istanbulu u martu 2022. Putin nije precizirao na koje sporazume misli.

Ruski predsednik je rekao da žali što "nije započeo akcije u Ukrajini ranije", tvrdeći da su zapadni lideri lagali Rusiju da "ne šire NATO na istok". "Bili smo i zabrinuti smo zbog mogućnosti da Ukrajina bude uvučena u NATO, jer to ugrožava našu bezbednost", rekao je Putin. 

Ruski lider je takođe izrazio razočarenje zbog svog nedavnog intervjua sa Takerom Karlsonom. "Iskreno sam mislio da će biti agresivan i postavljati teška pitanja. Nisam samo bio spreman na to, želeo sam to, jer bi mi to dalo priliku da uzvratim teške odgovore", rekao je Putin. "Iskren da budem, nisam u potpunosti uživao u tom intervjuu", rekao je on.

BONUS VIDEO:

"AKO STIGNE POMOĆ IZ AMERIKE, ŠANSE DA RUSIJA POBEDI SU MINIMALNE" Đokić bez dileme: Ili će biti ukrajinska ofanziva ili pregovori Kurir televizija

(MONDO/N.D.)