Instagram 32-godišnje Kristine Puzireve prepun je snimaka koji mogu da se vide na mnogim profilima influensera koji putuju. Jedino što ovaj profil čini zanimljivim je kontekst. Na selfiju od 22. juna 2022, istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Nikolajev, Kristina je pozirala i fotografisala se u tržnom centru. Ona je pre dva dana priznala krivicu za pranje novca u višemilionskoj zaveri u kojoj je u Rusiju poslala milione dolara vredne elektronske komponente za rakete i dronove. Prema tužiocima, ona je prala novac u ime nekoliko lažnih kompanija sa sedištem u Bruklinu da bi isporučila elektroniku američkog porekla entitetima u Rusiji

Slučaj je jedan od mnogih koordinisanih kroz radnu grupu KleptoCapture pri Ministarstvu pravde SAD, koja je stvorena da primeni sankcije, ograničenja izvoza i druge mere kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022, preneo je Rojters.

Dobar posao u SAD

Krajem oktobra, Puzireva je optužena za šverc, zaveru radi kršenja sankcija i zaveru radi prevare. "Kristina Puzireva i saoptuženi su navodno kupili i isporučili milione dolara u elektronici iz SAD kako bi podržali Kremlj u njegovim tekućim napadima na Ukrajinu. Njena zavera o pranju novca bila je direktno povezana sa 298 pošiljki ograničene tehnologije, u vrednosti od 7 miliona dolara, na rusko ratište", rekla je Erin Kigan, specijalni agent zadužen za istragu, u saopštenju za štampu američkog Ministarstva pravde u ponedeljak, prenosi Vice. Svet počiva na poluprovodnicima, a mnoge od najboljih u svetu proizvode američke kompanije. Čipovi su od vitalnog značaja za vojsku svake zemlje, a Rusija je potrošila ogromne količine svojih zaliha na rakete, bespilotne letelice i drugu municiju u svom ratu u Ukrajini. Nakon što je Moskva u februaru 2022. pokrenula potpunu invaziju, Vašington je, kao i ceo Zapad, pooštrio sankcije toj zemlji. Ali uprkos ovim trgovinskim ograničenjima, nedavno proizvedeni američki poluprovodnici nastavili su da se pojavljuju u ruskom oružju u Ukrajini. 

Slučaj protiv Puzireve i njenih saradnika otkriva kako su neke elektronske komponente stigle u inostranstvo. Puzireva i njen suprug Nikolaj Golcev, obojica kanadsko-ruski državljani, živeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali sa Salimdžonom Nasriddinovim, rusko-tadžikistanskim državljaninom iz Bruklina. Prema američkom ministarstvu pravde, par bi doleteo u Njujork iz Kanade, kupovao elektroniku preko lažnih kompanija, a zatim je otpremio u Rusiju. Mnogi od isporučenih delova imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje delova i pošiljki sa trojkom zavere.

Trojac je uhapšen krajem oktobra prošle godine. Prema agentima FBI-ja, Puzireva i njen suprug zaradili su mnogo novca slanjem elektronike u Rusiju. Prema sudskim dokumentima, jednom se žalila da je morala da otvori 80 različitih računa da bi pohranila 3 ​​miliona dolara za saradnika. "Već me bole prsti od laptopa", napisala je Puzireva u poruci svom suprugu iz 2023. godine.  

"Mnogo novca?", odgovorio je. "Obogatićemo se", dodao je on. Kada su agenti pretražili njenu hotelsku sobu u Njujorku, zaplenili su 20.000 dolara u gotovini. Puzireva je priznala krivicu, ali još nije osuđena. Njen suprug i Nasridinov još čekaju suđenje.

BONUS VIDEO:

"RUSIJA KINŽALIMA SRUŠILA POLA KIJEVA!" Stručnjaci: To nije mali grad, bilo bi dobro da Amerika bude manje sebična i dalekovidija Kurir teleivizija
 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)