Ukrajinske vazduhoplovne snage izjavile su da ne nameravaju da se zadovolje samo zastarelim lovcima F-16, koje kolektivni Zapad obećava da će isporučiti, Kijev planira da nabavi najsavremenije američke i švedske lovce. Verovali ili ne, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, Juri Ignat izjavio je prošle godine da ukrajinske vazduhoplovne snage planiraju čak i da kupe američke lovce 5 generacije F-35. Međutim sada na listu stižu i najnoviji turski, takođe pete generacije.

"Ukrajina trenutno radi na motoru za novi turski avion. Timovi ukrajinskih inženjera rade i učestvuju na konkursu za razvoj projekta KAAN", rekao je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar za CNN. Ukrajinski diplomata dodaje da je saradnja sa Ankarom strateški važna i doprinosi povećanju odbrambenog potencijala i Ukrajine, a i Turske.

Bodnar podseća da ideja o učešću Ukrajine u najsavremenijem programu turskih lovačkih aviona nije nova i da su pregovori počeli pre eskalacije sukoba u Ukrajini.

"Postoji neka vrsta konzorcijuma ukrajinskih kompanija koje se takmiče za ovaj motor sa drugim međunarodnim i nacionalnim proizvođačima, možemo brzo da proizvedemo opremu sa karakteristikama koje su toliko neophodne za ovaj avion. Kao što sam rekao, ako uspemo i sprečimo uticaj trećih strana i na Istoku i na Zapadu, bićemo među najmoćnijima u regionu", rekao je Bodnar, navodi tursko izdanje CNN. 

turski borbeni avion KAAN
HANDOUT / AFP / Profimedia 

Uz ove izjave naravno, ističe se da turski avion KAAN ima potencijal da se takmiči sa F-35 i F-22 (ovaj drugi nije namenjen za izvoz). Upitan da li će Ukrajina u budućnosti kupovati turske borbene avione KAAN, on kaže sledeće: "Ne samo da ćemo ih kupovati, već ćemo ih i koristiti. Znamo i gde da ih koristimo".

KAAN (TF-X, Turski Lovac Eksperimentalni) je turski projekat borbenog aviona pete generacije, koji je razvija kompanija Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAȘ). Avion se razvija da zameni F-16, okosnicu turskog ratnog vazduhoplovstva, formalni razvoj je počeo u avgustu 2016. godine, sa optimističnim preliminarnim planovima za isporuku 20 aviona Blok 1 turskim vazduhoplovnim snagama 2028. godine i postizanje stope proizvodnje od čak dva aviona mesečno 2029. godine.

turski borbeni avion KAAN
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Kaan će biti prvi prototip aviona 5. generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Ukoliko sve pođe po planu, Turska će tako ući u izabrani klub država koje poseduju avione pete generacije. Uprkos uspehu industrije da proizvede avion pete generacije, ali i uprkos ogromnim ambicijama da se napravi čak i šeste generacije, Turska se suočava sa problemima vazduhoplovstva, prvenstveno usled raznih kazni i ukora koji dolaze iz SAD, od kojih žele da se reše zavisnosti.

Iako sa značajnim ulogom, isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala "nepokrivena" sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i uslovljavaju tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper kao i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

turski borbeni avion KAAN
Emin Sansar / AFP / Profimedia 

Posetimo, u decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obeležiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog borbenog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter - Experimental), trebalo je da poleti 27. decembra. Međutim, poletanje se nije dogodilo, a događaj je odložio proizvođač Turkish Aerospace Industries (TAI).

Ukrajinska avio industrija i Turska

Činjenica da je ukrajinska industrija uključena u razvoj programa KAAN ne treba nikoga da iznenadi, posebno u pogledu snabdevanja motorom. Podsećamo, krajem 2021. godine turska kompanija Baykar Defense i ukrajinsko državno preduzeće Ivčenko-Progres potpisali su ugovor o isporuci mlaznih motora AI-322F i AI-25TLT. Jedan od ova dva motora biće instaliran na budući jurišni dron koji proizvodi turska odbrambena industrija.

turski borbeni avion KAAN
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

BONUS VIDEO:

"AMERIKANCI DIZAJNIRALI AVION ZA BUDUĆI RAT" Stručnjaci bez dileme: Rusija kaska zbog rata, dve godine su u "vojnoj operaciji" Kurir televizija

(Oružje online/MONDO/U. M.)