Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi uništilo satelite stvaranjem ogromnog energetskog talasa kada se detonira, potencijalno osakativši ogroman deo komercijalnih i vladinih satelita, prema tri izvora upoznata sa američkim obaveštajnim podacima o oružju. Ovi izvori dali su CNN-u detaljnije razumevanje onoga na čemu Rusija radi – i pretnje koju bi to moglo predstavljati – nego što je američka vlada ranije obelodanila.

Republikanski poslanik Majk Tarner iz Ohaja, predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, izazvao je pometnju u Vašingtonu u sredu kada je izdao saopštenje u kojem kaže da je njegovo veće „imalo informacije o ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost“.

Do petka je predsednik Džo Bajden javno potvrdio da Tarner misli na novu rusku nuklearnu antisatelitsku sposobnost - ali zvaničnici su uporno odbijali da o tome dalje razgovaraju, pozivajući se na visoko poverljivu prirodu obaveštajnih podataka.

Džo Bajden, Vladimir Putin
Shutterstock.com/charnsitr 

Oružje je još u razvoju i još nije u orbiti, javno su naglasili zvaničnici Bajdenove administracije. Ali ako bi se upotrebilo, kažu zvaničnici, bio bi to opasan „prelazak Rubikona“ u istoriji nuklearnog oružja i mogao bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvideti.

Ova vrsta novog oružja - generalno poznata kod vojnih svemirskih stručnjaka kao nuklearni EMP - stvorila bi puls elektromagnetne energije i poplavu visoko naelektrisanih čestica koje bi prodrle kroz svemir da poremete druge satelite koji kruže oko Zemlje. Bajden je u petak javno naglasio da "ne postoji nuklearna pretnja za narod Amerike ili bilo gde u svetu sa onim što Rusija trenutno radi".

"Sve što rade i/ili će uraditi odnosi se na satelite i svemir i potencijalno oštećivanje tih satelita" - rekao je on.

Ministarstvo odbrane SAD i obaveštajna zajednica godinama prate ruske napore da razviju širok spektar antisatelitskog oružja, uključujući EMP. A poslednjih meseci došlo je do niza obaveštajnih izveštaja vezanih za ruske napore da razvije anti-satelitske sposobnosti na nuklearni pogon, rekao je jedan zvaničnik odbrane.

Rusija je nedavno postigla napredak u svojim naporima da razvije nuklearni EMP — srodnu, ali daleko alarmantniju tehnologiju.

"Naše opšte znanje o ruskoj potrazi za ovom vrstom sposobnosti seže unazad mnogo, mnogo meseci, ako ne i nekoliko godina?! Ali tek poslednjih nedelja obaveštajna zajednica je bila u stanju da sa većim osećajem samopouzdanja proceni tačno kako Rusija nastavlja da ga sprovodi" - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u četvrtak.

Pentagon
Youtube/screenshot/Axiom Images 

Obaveštajna zajednica, rekao je Bajden, „saznala je da postoji kapacitet za lansiranje sistema u svemir koji bi teoretski mogao da uradi nešto što je štetno“, ali da se to „još nije dogodilo“.

"To nije novi koncept i, kao koncept, datira iz kasnog hladnog rata" - rekao je jedan američki zvaničnik. Ali, rekao je, „veliki strah sa bilo kojim eventualnim EMP uređajem u orbiti (je) da bi veliki delovi određenih orbita mogli da budu neupotrebljivi” stvaranjem minskog polja invalidnih satelita koji bi se „onda pokazao opasnim za sve nove satelite koje bismo mogli da pokušamo da postavimo za zamenu ili popravku postojećih satelita."

BONUS VIDEO: KOME NAJVIŠE ODGOVARA SMRT NAVALJNOG? Ignjatović izneo šok tvrdnje: Žele da svet poveruje da PUTIN UBIJA SVE KO MU STANE NA PUT

KOME NAJVIŠE ODGOVARA SMRT NAVALJNOG? Ignjatović izneo šok tvrdnje: Žele da svet poveruje da PUTIN UBIJA SVE KO MU STANE NA PUT Kurir televizija

 (Mondo/Blic/M. Š.)