Smrt Alekseja Navaljnog šokirala je planetu, istraga je u toku, a iz Bele kuće se obratio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden. Na samom početku svog obraćanja rekao je da nije iznenađen.

"Ljut sam, nisam iznenađen. Nemam razlog da ne verujem da su izveštaji o smrti Navaljnog tačni. Borio se protiv korupcije i svih drugih loših stvari koje je radio Vladimir Putin. Putin ga je otrovao, hapsio, izolovao, ali ga ni sve to nije zaustavilo. Navaljni je nakon trovanja mogao da bude bezbedan, ali se vratio u Rusiju. Verovao je u svoju zemlju, zato je to uradio. Vlast u Rusiji će verovatno reći svoju verziju događaja, Putin je odgovoran za ovo. Navaljni je bio sve što Putin nije", rekao je Bajden.

Nakon uvodnog dela, Bajden je odgovarao na pitanja brojnih novinara. Prvo pitanje bilo je vezano za potencijalno ubistvo Navaljnog, a spomenute su i posledice po Rusiju.

"Dokaza za to nema, ali uopšte ne sumnjam da je Putin umešan u to. Što se tiče posledica, to sam rekao pre tri godine u Ženevi. Dosad su Putin i Rusija snosili već mnogo posledica. Razmatraju se mnoge opcije, a Putin kao i ostatak sveta treba da znaju da, ako bi nas napao bilo koji protivnik, naši NATO saveznici bi nas podržali. Ako bi Putin napao NATO saveznika, Sjedinjene Države braniće svaki deo teritorije pod NATO", dodao je Bajden.

BONUS VIDEO:

KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI? Opozicionar preživeo pokušaj ubistva NERVNIM OTROVOM i postao TRN U OKU ruskog lidera Vladimira Putina Reuters

(MONDO/A.B.)