Ljudmila Navaljnaja, majka pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, zatražila je od predsednika Rusije Vladimira Putina da joj preda telo njenog sina. Ona je zatražila da joj "konačno predaju telo Alekseja" kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

"Iza mojih leđa je zatvor IK-3 'Polarni vuk', gde je 16. februara umro moj sin Aleksej Navaljni. Već pet dana ne mogu da vidim njegovo telo, nisu mi ga predali, čak ni rekli gde je. Apelujem na Vas, Vladimire Putine, jer rešenje ovog problema zavisi samo od Vas. Dozvoli mi da konačno vidim svog sina. Zahtevam da se Aleksejevo telo odmah oslobodi kako bih ga na ljudski način sahranila", rekla je majka Navaljnog u video poruci ruskom predsedniku.

Podsetimo, ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u petak, 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran. Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.