U saveznoj državi Ajdaho u Sjedinjenim Američkim Država je u sredu zaustavljeno pogubljenje serijskog ubice Tomasa Judržina Kriča (73) jer lekari nisu uspeli da mu pronađu venu za smrtonosnu injekciju, piše "Asošijeted Pres". Krič je u zatvoru već 50 godina, osuđen je za pet ubistava u tri države, a osumnjičen je za još nekoliko.

Već je služio doživotnu kaznu kada je 1981. godine nasmrt pretukao cimera iz ćelije, Dejvida Dejla Jensena (22) i tada je trebalo da bude pogubljen. Njega su u sredu u 10 časova ujutru doveli u komoru za pogubljenja u Instituciji za maksimalnu sigurnost u Ajdahu.

Lekari su osam puta pokušali da mu lociraju venu i da uvedu intravenoznu kanilu. U nekim slučajevima nisu mogli da pronađu venu, a u drugim su uspeli, ali su sumnjali u kvalitet vene.

Upravnik je u 10:58 časova objavio da se prekida izvršenje smrtne kazne. Advokati Kriča su naveli da je Ministarstvo pravde pokazalo da je nesposobno da sprovede "humano i Ustavom zagarantovano smaknuće" prema Osmom amandmanu koji država treba da ima na umu. Oni su podneli novi zahtev za odlaganje pogubljenja.

Pri svakom pokušanju ubacivanja kanile, medicinski tim je očistio kožu alkoholom, ubrizgao anesteziju, ponovo očistio kožu i potom ponovo pokušao da postavi kateter. Svaki pokušaj trajao je nekoliko minuta.

Krič je bio vezan rukama za sto, ali je pružao prste prema lekarskoj ekipi. Neki su naveli da im se činilo kao da je povremeno govorio "Volim te" nekome u sobi.

BONUS VIDEO:

PROBUDILA SE ZA POSAO, ALI NIJE ZABELEŽEN ULAZAK U BUS! Najnovije informacije o smrti Saške Jovanović: Sumnja se na samoubistvo? Kurir televizija

(MONDO/A.B.)