Ukrajina već neko vreme koristi velike poljoprivredne oktokoptere kao bombardere, ali se sada oni koriste kao leteće repetitorske stanice za kontrolu dronova ubica. Bespilotne letelice (UAV ili bespilotne letelice) su neko vreme korišćene za bacanje eksploziva na ukrajinska bojišta, ali sada se gomilaju dokazi da daljinski upravljani matični brodovi pomažu manjim kamikaza bespilotnim letelicama da pronađu i napadnu ljude.

Prema državnim ruskim medijima, ukrajinski piloti koji su u januaru operisali u istočnom Donbaskom sektoru bili su prvi koji su postavili teške poljoprivredne bespilotne letelice, nazvane "Baba Jaga" - po liku iz slovenskog folklora, svirepoj starici koja prži i jede decu.

Ranije korišćene kao bombarderi koji bacaju municiju veličine minobacača na svoje mete, bombe su nedavno zamenjene elektronikom koja omogućava udaljenim operaterima da vode druge, manje letelice u preciznim napadima duboko iza ruskih linija. 

U ovoj novoj konfiguraciji "matičnog broda", dron je napunjen usmerenim antenama, kola protiv ometanja, dodatnim baterijama i ugrađenim repetitorom signala. Baba Jaga značajno proširuje normalni domet jeftinog ukrajinskog drona ubice od 500 dolara, sa tipičnih 10 na čak 30 kilometara, navodi agencija Izvestija.

Jednom kada se unese u količinu, što trenutno nije slučaj, tehnička nadogradnja bi u budućnosti omogućila ukrajinskoj vojsci da koristi male, FPV bespilotne letelice na dometima koji se obično postižu topovima i haubicama i da ih koristi kao pravu alternativu artiljeriji.

Ruski mediji su izvestili o dejstvu dronova u tandemu matičnog broda i kamikaze u sektorima fronta u Harkovu, Donbasu i Hersonu. Prema tim višestrukim, ali ne i nezavisno potvrđenim izveštajima, ukrajinski operateri su u stanju da pogode metu dronom kamikaza koji nosi minobacačku municiju ili municiju sa oblikovanim punjenjem, a ako promaši, mogu usmeriti više da gađaju metu. Nezavisni ukrajinski izvori rekli su da je tehnika tehnički moguća bez potvrđivanja njene upotrebe u borbama u Ukrajini.

Ime "Baba Jaga", koje su ruske trupe prvobitno skovale kao zvuk njegovih šest ili osam motora kada često rade noću u lovu na pojedine vojnike na koje se bacaju protivpešadijske municije, podsetio ih je na strašnu priču njihovih majki. Vojnik sa kojim su Izvestija intervjuisala rekao je da ukrajinski „matični brod Baba Jaga“ može da podrži čak deset jurišnih aviona i da trupe na zemlji imaju poteškoća da se suprotstave dronama za napad zbog njihove brzine i male veličine.

"Koriste ovaj džinovski poljoprivredni dron, to je Baba Jaga, koriste ga kao repetitor, kao matični brod, za male FPV bespilotne letelice, pa dolete u naše pozadinsko područje, dvadeset-trideset kilometara, morate biti veoma oprezni, to je veoma opasno oružje. Nije ih lako oboriti. Oni (ukrajinski operateri dronova) ih koriste većinu vremena noću, u mračnim periodima dana. Ne lete tako brzo, ali imaju veliku nosivost. Kao četiri hica iz bacača granata. I kao što sam rekao, koriste ih kao repetitore za proširenje dometa FPV dronova", rekao je ruski vojnik televizijskom kanalu RIA Novosti koji kontroliše Kremlj.

U subotu je proruski mil-bloger Dva Maiora izvestio da ukrajinska "Baba Jaga" omogućava napade malih FPV/napadačkih dronova duboko iza ruskih linija, preko komunikacionih veza na dronu "matičnog broda", koji deluje kao repetitorska stanica u vazduhu. koristeći Starlink da povežete operatera sa dronom kamikaza.

BONUS VIDEO:

"OVAJ MINISTAR JE REKAO ZELENSKOM DA NEMA PREGOVORA SA RUSIJOM" Stručnjaci: Zbog JEDNE zamke Ukrajina sada zavisi od vojne pomoći Kurir televizija

(MONDO/U. M.)