Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog sumnje da su počinili ratne zločine u Ukrajini, piše "Rojters". Sud je saopštio da postoji osnovana sumnja da su njih dvojica odgovorni za raketne udare na ukrajinsku električnu infrastrukturu u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine.

"Svi ratovi imaju pravila. Ta pravila obavezuju sve bez izuzetka", rekao je tužilac Karim Kan.

On je dodao da je sud tražio saradnju sa Ruskom Federacijom u vezi rata u Ukrajini koja je do sada odbijala saradnju. Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo novinarima "Rojtersa" na pitanje o komentaru ove odluke Međunarodnog krivičnog suda.

Da podsetimo, 17. marta 2023. godine je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina. On je optužen za ratne zločine i za otmicu ukrajinske dece.

Moskva je tada ubrzo reagovala i saopštila da Rusija ne priznaje odluke tog suda i smatra ih ništavnim. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada saopštio da "mnoge zemlje sveta ne priznaju nadležnost ovog suda i shodno tome su njegove odluke ništavne sa pravne tačke".

BONUS VIDEO:

"NEMOJ DA TI PADNE NA PAMET TO DA URADIŠ!" Analitičar tvrdi: Putin upozorio Makrona, a ruska služba DALA VAŽNE PODATKE veče pre?! Kurir teleivizija

(MONDO/A.B.)