Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećena 25. godišnjici agresije NATO-a na Jugoslaviju, koju je zatražila Rusija, biće održana 25. marta, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Sledećeg ponedeljka, 25. marta, zatražili smo da zaseda Savet bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO-a na Jugoslaviju“, napisao je Poljanski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, zahtev Rusije je, kako se i očekivalo, izazvao bes predstavnika zapadnih zemalja, za kojih je ta tema „krajnje neugodna“.

 Poljanski je naveo da bi stalni predstavnici zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti UN „naravno želeli da ostave u istoriji najvažnije pitanje za formiranje savremenog sistema međunarodnih političkih odnosa i ne samo da ga se ne sećaju nego i da na sve moguće načine izokreću objektivne činjenice u vezi s njim“.

"To nije samo nekakva kriza u nizu drugih: upravo su agresija NATO-a protiv Jugoslavije i nezakonito otcepljivanje Kosova od nje faktički slomili međunarodni sistem koji je bio zasnovan na poštovanju rezultata Helsinškog sporazuma“, naglasio je Poljanski.

On je objasnio da su tada prvi put u posleratnoj istoriji Evrope granice nezavisne države bile narušene nasilnim putem. "Upravo je ta akcija postala svojevrsna tačka obračuna u krizi odnosa Rusije, koja se nije pomirila s proizvoljnošću te vrste, i Zapada koji je tu proizvoljnost štitio na sve načine“, naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Japan, koji predsedava Savetu bezbednosti UN, sednicu zakazao za 25. mart, u 15.00 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 20.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

BONUS VIDEO>"RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU!" Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA

"RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU!" Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA kurir televizija

 (Mondo/Sputnjik/M. Š.)