Sve više restorana uvodi naknadu za nedolazak ako se gosti ne pojave uprkos rezervaciji. Razlog tome jeste što se domaćini sve više boje finansijskog gubitka. 

Sto je postavljen, vino otvoreno i jelo pripremljeno, samo gosti nedostaju. Ugostitelji se plaše ovakvog scenarija, posebno u elitnom sektoru, jer za njih znači nenadoknadiv ekonomski gubitak, javlja njemački Focus kako prenosi N1 Zagreb. Prema Nemačkom udruženju hotela i restorana, Dehoga, povećao se broj takozvanih nedolazaka, tj. nepojavljivanje uprkos rezervaciji ili otkazivanja u vrlo kratkom roku.

Prema rečima Kristijana Helera iz Nemačkog veća za bonton, to se događa zbog "straha od bolje opcije". Ljudi se boje obavezivanja i sve opcije drže otvorenima do poslednjeg trenutka, kaže on. Kako javlja Focus.de, jedan od restorana koji su uveli ovakvu praksu je restoran "bi:braud" u Ulmu. 

“Sve više je uobičajeno da ljudi rezervišu nekoliko restorana i u kratkom roku odluče: Ići ćemo tamo. Prazni stolovi su neugodni, posebno za restorane s manjim brojem stolova, kvalitetnim jelovnikom, tj. s visokom cenom robe, s dugim rokovima rezervacije i nedostatkom gostiju. Nije moguće ustupiti prazan sto drugim gostima”, kažu iz tog restorana.

U restoranu “bi:braud” gosti dobijaju informaciju o otkazivanju uz ostale detalje željene rezervacije putem e-pošte. Zbog toga moraju ponovno potvrditi rezervaciju na portalu za rezervacije i priložiti svoju kreditnu karticu. Osim toga, informacije o naknadama za nepojavljivanje ili kasno otkazivanje pojavljuju se kao skočni prozor prilikom rezervacije. Neki restorani ponovno zovu svoje goste na dan poseta i pitaju dolaze li. Uz takav ličan razgovor, jednostavno nepojavljivanje postaje teže.

Naknada za nepojavljivanje u restoranu u Ulmu postoji već dve godine, ali prema rečima radnika, naplaćena je samo dva puta.

“Srećom imamo pouzdane goste”, kažu iz restorana.

Kazna od 125 dolara

Nedavno je jedan restoran u Bostonu izazvao reakcije na društvenim mrežama nakon što je jedan od njihovih gostiju otkazao u poslednjem trenutku. Kao razlog je naveo zdravstvene probleme i morao da plati kaznu od 125 dolara po osobi zbog otkazivanje. Restoran je vrlo mali, sa zajedničkim stolovima i jednim sedenjem po večeri. Svaka osoba plaća 125 dolara i jede istih sedam jela u isto vreme.

Na veb stranici je vrlo jasno navedeno da će zbog otkazivanja manje od 48 sati pre rezervacije gosti morati da plate punu cenu usluge, iako nisu došli. Kako prenosi stranica "Food and Wine", nakon ove objave deljene su oštre reči i snimci, a internet je bio pun priča o naknadama za otkazivanje.

"Zašto bi bilo ko trebao da plati toliko jer su samo promenili planove", jedan je od komentara. 

Kako se objašnjava, vlasnici restorana nisu zlonamerni jer naplaćuju naknadu za otkazivanje. Restorani posluju sa poznato manjim profitnim maržama i svaki dolar je važan. Lokal je već pripremio hranu i očekivao je da će neko da plati za nju. Kada dođe do otkazivanja, domaćin nije uvek u mogućnosti da dovede novog gosta koji će zauzeti njihovo mesto. Čak iako postoji lista čekanja, nije uvek garancija da će neko moći da dođe u narednih 20 minuta za rezervaciju u 19:30 časova. Naknada postoji kako restorani ne bi gubili novac.

I nije to samo za restoran, već i za osoblje. Ako neko napravi rezervaciju za 10 ljudi u 19 časova, restoran mora da osigura da je sto dostupan u tom trenutku. Sekcija konobara će ostati prazna dok grupa ne stigne. Drugi gosti mogu doći u 18:15 časova i videće četiri prelepo prazna stola, ali neće moći da sede tamo jer nema vremena da naruče, jedu i odu do 19 časova . U međuvremenu, konobar ne zarađuje napojnicu, a napojnice su osnovno sredstvo za prihod konobara.

Restorani su besni i više ne žele da tolerišu otkazivanja. Ako gost ne može da poštuje restoran dovoljno da se pojavi na rezervaciji, moraće da bude spreman i da plati naknadu za otkazivanje. Najbolji savet je da pre rezervacije pogledate politiku otkazivanja, a onda ili je prihvatite ili naprosto idite na drugo mesto. 

BONUS VIDEO:

Kurir TV KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Mondo/A.V.)