Ušuškana između Švajcarske i Austrije nalazi se mala kneževina površine od samo 160 kvadratnih kilometara i manje od 40.000 stanovnika. U toj državi nezaposlenih gotovo da nema, stopa kriminala je jedna od najnižih u svetu, javni dug gotovo da ne postoji, turizam nije razvijen, a opet je jedna od najbogatijih država na svetu. U čemu je tajna ove države koja se nalazi u zapadnoj Evropi?

Lihtenštajn je jedna od najmanjih država, odnosno šesta najmanja država na svetu. To je poluustavna monarhija na čijem je čelu knez. Glavni grad je Vaduc a najveći grad je Šan, sa oko 6.000 stanovnika. Lihtenštajn je parlamentarna demokratija na čijem je čelu trenutno knez Hans-Adam Drugi, koji je stupio na presto posle smrti svoga oca 1989. godine. Parlament Lihtenštajna, Landtag, sastavljen je od 25 poslanika koje biraju građani. Vladu sačinjavaju pet ministara.

Niska stopa kriminala

Lihtenštajn ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu. Prema podacima Svetske banke stopa ubistava u Lihtenštajnu za 2021. bila je 5,12. Kapaciteti zatvora su mali, a oni koji su osuđeni na zatvorske kazne duže od dve godine prebacuju se u Austriju. Stopa kriminala je toliko niska da prosečan stanovnik Lihtenštajna navodno ne zaključava ni svoja ulazna vrata.

Lihtenštajn (5).jpg
Yourtube/ALL in 4k 

Službeni jezik je nemački

U Lihtenštajnu govorni jezik je alemanski dijalekat proizašao iz nemačkog. I pored toga, nemački je zvanični jezik administracije. Lihtenštajn je jedina zemlja u svetu koja je usvojila isključivo standardni nemački kao jedinstveni nacionalni jezik. Alemanski dijalekt se veoma razlikuje od standardnog nemačkog i bliži je švajcarskom standardnom nemačkom.

Nije u EU

Lihtenštajn je član Ujedinjenih nacija, Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu i Saveta Evrope. Iako nije članica Evropske unije jer nije osmišljena imajući na umu mikrodržave, ona učestvuje i u Šengenskom prostoru i u Evropskom ekonomskom prostoru. Ima carinsku i monetarnu uniju sa Švajcarskom.

Lihtenštajn (6).jpg
Yourtube/ALL in 4k 

Nema vojsku

Godine 1868, nakon raspada Konfederacije, Lihtenštajn je raspustio svoju vojsku od 80 ljudi i proglasio trajnu neutralnost, koja je poštovana tokom oba svetska rata. Godine 1919. Lihtenštajn je poverio svoje spoljne odnose neutralnoj Švajcarskoj.

Švajcarska slučajno napala Lihtenštajn

Švajcarska je nenamerno izvršila invaziju na Lihtenštajn u martu 2007. Četa od 171 švajcarskog vojnika greškom je ušla u Lihtenštajn, pošto su bili dezorijentisani i skrenuli pogrešno zbog loših vremenskih uslova. Trupe su se vratile na teritoriju Švajcarske nakon što su prešle više od 2 km u zemlju. Vlasti Lihtenštajna nisu otkrile upad i nakon incidenta su ih obavestili Švajcarci. Incident je ignorisan sa obe strane. Portparol Lihtenštajna je rekao: "Nije da su izvršili invaziju jurišnim helikopterima".

Lihtenštajn (1).jpg
Yourtube/ALL in 4k 

Bez državnog duga, drugi najveći BDP u svetu

BDP po glavi stanovnika Lihtenštajna je drugi najveći u svetu. BDP Lihtenštajna nadmašuje samo Monako. Kneževina se u pogledu finansija, kao i životnog standarda može u potpunosti porediti sa najbogatijim regijama svojih većih evropskih suseda.
Lihtenštajn, koji je prinuđen da uvozi preko 90% svojih energetskih potreba, nalazi se u carinskoj i monetarnoj uniji sa Švajcarskom, te prema tome koristi švajcarski franak kao nacionalnu valutu.

Lihtenštajn je među zemljama sa najmanjim brojem turista, ali živi na visokoj nozi zahvaljući strancima koji hrle da tamo otvaraju ofšor kompanije. Ova država ima praktično nula državnog duga.

Lihtenštajn (2).jpg
Yourtube/ALL in 4k 

Ova mala zemlja je druga najmanje posećena nacija u Evropi. Prema podacima Svetske turističke organizacije, Lihtenštajn tokom godine poseti tek oko 80.000 stanovnika.

Lihtenštajn nema aerodrom

Lihtenštajn nema aerodrome. Najbliži aerodrom je u Cirihu, na oko sat i po vožnje od glavnog grada Lihtenštajna. Lihtenštajn ima heliodrom u Južnoj niziji. Ovaj heliodrom nema pasošku kontrolu, tako da je helikopterima dozvoljeno da uđu samo u šengensku zonu. U blizini granice u Feldkirhu u Austriji, postoji heliodrom gde se može organizovati pasoška kontrola.

BONUS VIDEO:

NA PUTOVANJA SAMO SA VAKCINOM? Jedina šansa za izlazak iz zemlje je KOVID PASOŠ - evo šta on predstavlja (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(MONDO/N.D.)