Kritike iz Rusije na račun predsednika Vladimira Putina mogle su se čuti od početka invazije na Ukrajinu. Prigovarali su mu što nisu uspeli da zauzmu Kijev, negodovali i tražili od Putina da učini velike kadrovske promene nakon neuspeha oko Harkova. Naveliko se pisalo o ruskim vojnicima koji su odlazili u rat bez odgovarajuće opreme i bez zaliha hrane, pa gubili živote služeći pod surovim zapovednicima.

Temperatura se zagrejala do usijanja nakon što je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin poveo svoje ljude prema Moskvi, žaleći se na "duboku trulež i nesposobnost na vrhu ruskih snaga". No svaki put ruski predsednik je izbegavao da povuče velike javne poteze koji bi se mogli smatrati kao potvrda kritike. Sitne igrače, zapovednike na terenu je često menjao, no ministar obrane i vrhovni generali preživeli su više od dve godine.

Sada, kada mu situacija na bojnom polju ide sve više u korist, a najopasniji protivnik Jevgenij Prigožin mrtav, Putin je odlučio da deluje. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu smenjen je nakon više desetina godina, a kako navode Rusi, krenula su i "hapšenja radi korupcije među najvišim zvaničnicima ministarstva obrane."

Što znače ti potezi Kremlja?

Prema mišljenju New York Timesa, potvrdili su poznatu Putinovu karakteristiku: ruski predsednik izbegava da povuče drastične, brze promene u žaru krize i umesto toga deluje u manje izazivno vreme, i to prema vlastitom tempu.

"Moramo shvatiti da je Putin tvrdoglava i nije baš fleksibilna osoba" - rekao je Abas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora, koji danas živi van Rusije. "Putin veruje da ako povlačite velike poteze čim se dogodi neka vanredna situacija pokazujete slabost", dodao je.

Putin je pun samopouzdanja

Vojni analitičari se slažu da poslednji Putinovi potezi dokazuju kako je pun samopouzdanja. "Najviši zvaničnici u Kremlju su optimistični. Verovatno ocenjuju da je aktualna situacija unutar vojske dovoljno stabilna da bi kaznili neke ljude u vojnom vodstvu radi prethodnih neuspeha" - rekao je Majkl Kofman, stručnjak za rusku vojsku i viši saradnik u Udruženja Carnegie za međunarodni mir.

Čini se da se i kako Putin kreće u obraćun protiv istih onih ljudi koje je ne tako davno napadao Prigožin. Primjerice, Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je smećar i klovan. Podsetimo, šef grupe Vagner i, kako se verovalo,. drugi najmoćniji čovek Rusije, poginuo je u vazdušnoj nesreći dok je leteo iz Sankt-Peterburga za Moskvu u avgistu 2023. Kremlj je negirao svoju umešanost.

Prvi nagoveštaji nadolazećih promena zbili su se prošlog meseca kada su Timura Ivanova, štićenika generala Šogua i zamenika ministra obrane zaduženog za vojne građevinske projekte, vlasti optužile za uzimanje mita.

Timur Ivanov Vladimir Putin
Youtube/The Telegraph/Screeenshot Timur Ivanov, levo

Prethodno je privukao pažnju Antikorupcijske zadruge Alekseja A. Navaljnog zbog raskošnog načina života svog i supruge, koja je navodno na račun države unajmljivala jahte na Francuskoj rivijeri. Ivanov se izjasnio nevinim. Nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj novi pedsjednički mandat, Kremlj je objavio da je smenio Šoguja i umesto njega na mesto ministra obrane postavio Andreja Belousova, jednog od svojih dugogodišnjih ekonomskih savetnika. Šojgu je premešten da vodi Rusko veće sigurnosti, gde bi i dalje imao pristup predsedniku, ali bi ne imao jednake kontrole nad novcem.

Belousov nema vojnog iskustva, međutim uz njegovo ime ne vežu se nikakvi korupcijski skandali.

Kreće čistka

Hapšenja u Ministarstvu obrane ubrzala su se ovaj mesec, pa su tako još četvorica visokih generala i zvaničnika obrane uhapšeni pod optužbama za korupciju. Dmitri Peskov, portparol Kremlja, poricao je u četvrtak da su hapšenja deo veće operacije, no simptomatično je kako su hapšenja najviših zvaničnika  Ministarstva obrane stigla kad i obećanja o većim finansijskim i socijalnim beneficijama za redovne vojnike. Što je očiti pokušaj poboljšanja morala i ublažavanja populističkih kritičara, piše NY Times.

Belousov je, pak, odmah nakon imenovanja za ministra obrane najavio planove za smanjenje birokracije i poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama za veterane rata. A u četvrtak su predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin i ministar finansija Siluanov izrazili potporu za izuzeće boraca u Ukrajini od mogućeg povećanja poreza na dohodak, koji se sprema ruskim građanima.

No osim slanja antikorupcijske poruke, činilo se da su neka od hapšenja imala za cilj i poravnanje starih političkih računa.

Nakon što je prošle godine general bojnik Ivan Popov, vrhovni ruski zapovednik koji je predvodio snage koje su držale ukrajinsku protivovanzivu, ukorio vojno vodstvo, a video se proširii internetom, smenjen je s položaja. Ove nedelje je, pak, uhapšen  pod optužbom za finansijsku prevaru, javila je ruska državna novinska agencija  - TASS.

BONUS VIDEO: "SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA

"SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA Kurir televizija

(Mondo/Index/M. Š.)