Tenzije na Baltiku rastu godinama. Načelnik generalštaba švedske vojske upozorio je na želju Kremlja da preuzme prevlast. Ruski predsednik Putin bi, kaže, mogao da se usredsredi na strateški važno ostrvo.

"Ako Rusija preuzme kontrolu i opkoli Baltičko more, to bi imalo ogroman uticaj na naše živote u Švedskoj i svim drugim državama Baltičkog mora. To ne možemo dozvoliti. Baltičko more ne sme da postane Putinovo igralište gde on širi strah među članicama NATO-a", rekao je švedski general Biden.

Sa ostrva Gotland, dodao je on, Švedska može pomoći drugim zemljama NATO-a u Baltičkom moru da žive u bezbednosti.

"Ali ako Putin napadne Gotland, on može da ugrozi zemlje NATO-a sa mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regionima", rekao je Biden.

Bez vojnih posledica za ulazak u NATO

Povodom ulaska Švedske u NATO, Putin je zapretio posledicama. Međutim, Biden nije mogao da potvrdi da su pretnje Kremlja praćene akcijama.

"U suštini, nismo videli više ruskih aktivnosti od pridruživanja nego ranije."

Dalje je rekao da je Švedska u scenarijima pretpostavljala da će Rusija demonstrativno pokazati svoje mišiće.

"Ali nismo računali na invaziju i kopnene trupe", rekao je on za list RND.

"Kada bi Švedska posmatrala kretanje ruskih trupa, ne bi bila direktno na njenim granicama. Oni rade vežbe, ali samo na očekivanom nivou", dodao je.

S druge strane, rekao je, očekuju se "nevojne provokacije", kao što su dezinformacije, kampanje klevete i sajber napadi.

"Bilo je ozbiljnih sajber napada, ali je teško reći ko zaista stoji iza njih", rekao je Biden.

"U nekim slučajevima to je definitivno bio državni akter, ali to je mogao biti neko drugi, a ne Rusija", dodao je on.

Ruski tankeri "pretnja životnoj sredini u Evropi"

Načelnik švedskog generalštaba je takođe upozorio na ozbiljnu katastrofu koju su izazvali stari ruski naftni tankeri u Baltičkom moru.

"Rusija bi mogla da izazove ekološku katastrofu na našem pragu i učini da to izgleda kao nesreća. Posledice po životnu sredinu bile bi razorne", rekao je Biden, prenosi RND.

Ruski tankeri za naftu, dodao je on, predstavljaju pravu opasnost za životnu sredinu u Evropi. Ali Rusija bi mogla da koristi te brodove na druge načine za vođenje rata protiv NATO-a, smatra Biden.

"Ne postoji bolji način da se Rusija sakrije od nas nego da se preruši u stari tanker za naftu. Oni mogu da koriste brodove da prisluškuju naše komunikacije, da tajno prenesu nešto ili da ih koriste za podvodnu sabotažu", upozorio je Biden.

Ministar civilne odbrane upozorio je na mogući rat

U januaru je švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bohlin izazvao pometnju kada je na konferenciji o odbrani istakao da bi moglo doći do rata u Švedskoj. Ubrzo nakon toga, Biden je takođe izjavio da se ljudi u zemlji moraju psihički pripremiti za rat.

Nakon završetka Hladnog rata, Švedska je 1990-ih naglo smanjila izdatke za odbranu. Tek nakon ruske aneksije poluostrva Krim 2014. ponovo je došlo do povećanog ulaganja u bezbednost zemlje.

Vlada je prošle godine najavila da će premašiti cilj od dva odsto potrošnje za odbranu u 2024. godini. Prema švedskoj novinskoj agenciji, planirana potrošnja za ovu godinu je oko 6,5 milijardi švedskih kruna. Međutim, prema švedskoj agenciji za vanredne situacije, za pokrivanje potreba potrebno je skoro tri puta više.

Konačno, u aprilu 2024., mesec dana nakon što je Švedska ušla u NATO, vlada te skandinavske zemlje objavila je da će uložiti 385 miliona švedskih kruna (33 miliona evra) u civilnu odbranu i rekonstrukciju skloništa za vazdušne napade, navodeći svoju procenu da je bezbednosna situacija pogoršala. Prema izveštajima, novac će takođe biti usmeren na jačanje hitnih službi, povećanje zaliha lekova i sajber bezbednost zemlje.

BONUS VIDEO:

"POSTOJI BRUTALNIJE ORUŽJE OD NUKLEARNOG" Rakić bez dileme: Švedska je iz straha ušla u NATO, Nemačka sprečila svetsku KATASTROFU? Kurir televizija

(Index/MONDO/N.D.)