Rusija je juče odgovorila novom pretnjom eskalacije na izveštaje da bi Francuska uskoro mogla da pošalje instruktore u pomoć ukrajinskoj vojsci.

"Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

"Nije važno da li su Francuzi ili ne", dodao je on.

Prošle nedelje je ukrajinski glavnokomandujući Aleksandar Sirski rekao da će francuski instruktori uskoro stići u Ukrajinu. Francuski predsednik Emanuel Makron, koji će se ove nedelje sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom obeležavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju (Dana D), mogao bi uskoro da najavi malu koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju instruktore u Ukrajinu, preneo je Mond.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da u Ukrajini već postoje "specijalne snage pod maskom plaćenika". Državna novinska agencija TASS je u međuvremenu citirala portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja je u kontekstu instruktora rekla da je Moskva dobila izveštaje o nedavnom raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

"RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim Kurir televizija

(Index/MONDO/N.D.)