Paklene vrućine, sa temperaturama preko 40 stepeni zabeležene su danas u Grčkoj, a slično vreme se prema najavama meteorologa očekuje i sutra. Danas u 14 sati živa na termometru popela se do čak 44.5 stepeni. Prema podacima meteorološke stanice "Atina nacional observatori", prenosi Lifo.gr.

Najviše temperature zabeležene su na Kritu i na Peloponezu, posebno u mestima Hanja, Argolidi i Lakoniji. U mestu Vukoles Hanji na Kritu temperatura je dosegla 44,5 stupnjeva Celzijusa. Meteorolozi su napomenuli da su obično najviše dnevne temperature u 15 sati, pa se veruje da je bila i viša. Živa je već kako pišu grčki mediji pre 12 sati prešla 40. podeok na mnogim područjima Grčke.

Ovaj je prvi toplotni talas koji je zahvatio Grčku, ali ne i poslednji kako najavljuju meteorolozi. Najtoplije će biti u kopnenom delu Grčke, najviše u centralnim i južnim predelima, a vlasti upozoravaju i na veliku opasnost od izbijanja požara.

Grčka televizija EPT A. E. objavila je danas i neverovatan snimak iz vazduha urađeni termalnom kamerom iznad Atine usred toplotnog talasa koji deluje impresivno i zastrašujuće, kao da grad gori. U gradu je danas u 15 sati temperatura bila 40 stepeni i zadržala se na tom stupnju do 18 sati.

Očekuje se da će u petak doći do pada temperature u zapadnim, centralnim i severnim delovima zemlje, dok će u ostatku temperature i dalje biti veoma visoke. Vlasti su upozorile na opasnost od izbijanja požara u regionu Atike, Korinta, Larise...

BONUS VIDEO:

VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE Kurir TV

(Mondo/U. M.)