Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman da pregovara sa Ruskom Federacijom sutradan ukoliko bi to značilo da će ruske trupe napustiti njegovu zemlju, prenosi britanski "Telegraf". Ukrajini je primarni cilj da sve ruske trupe napuste zemlju.

"Rusija može da započne pregovore sa nama već sutra, ne mora ništa da se čeka. Potrebno je samo da povuku trupe sa naših teritorija", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik ovo je izjavio na diplomatskom samitu u Švajcarskoj kojem je prisustvovalo 80 država koje podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine koji mora da predstavlja bazu pregovora. Rusija nije pozvana na ovaj samit nazvavši ga bezvrednim, a Narodna Republika Kina ne prisustvuje zbog Rusije.

Ranije tokom vikenda, Kremlj je saopštio da je zarobljeno još jedno selo u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je trenutno stanje na frontu.

"Trenutno stanje na frontu jasno pokazuje da se situacija pogoršava za Ukrajince", izjavio je Dmitrij Peskov.

Da podsetimo, nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Ukrajina mora da povuče svoje trupe iz svih novih regiona Rusije da bi počela mirovne pregovore. To se odnosi na Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, a drugi uslov Putina je da Kijev odustane od prijema u NATO pakt.

BONUS VIDEO:

"I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA!" Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU! kurir televizija

(MONDO/A.B.)