Sabrina Papa je žena koja je dokazala da je ostvarenje snova moguće uprkos svemu. Njena priča koja je prikazana na "TV Prva" u emisiji "Galileo" zaludela je svet - ona je slepa, ali joj to ne predstavlja problem da upravlja avionom.

U emisiji je vozila avion Cesna sa četiri sedišta i to je za nju predstavljalo veliki izazov jer je dosad imala samo jedan čas na ovom modelu letelice. Ona obično leti drugim avionima, razlike ima, ali ona svakom letu pristupa pažljivo i bez potcenjivanja.

"Uvek sam uzbuđena jer je jedino mesto gde želim da budem zapravo na nebu, u avionu. To je jedino mesto gde se osećam dobro, slobodno i kao ja", rekla je Sabrina.

Pogledajte fotografije Sabrine kako upravlja avionom

Prva TV/Printscreen Slepi Pilot

Kojim god avionom da se upravlja, piloti uvek pre poletanja prolaze ček listu. Njena lista je malo drugačija i specijalno je napravljena za nju, na Brajevoj azbuci.

Postoji još nekoliko stvari koje su drugačije za Sabrinu i za regularne pilote koji vide. Ona takođe uvek mora da bude u pratnji instruktora zbog čega nikada neće moći da ima punu pilotsku dozvolu, a on joj je kao kopilot koji uvek i u svakom trenutku može da interveniše.

Dozvoljeno joj je da leti samo po lepom vremenu kada nema vetra što je deo bezbednosnih mera. Reporterka Krisi je bila na ovom letu, istakla je da veruje Sabrini ali da se i dalje oseća čudno.

"Bezbednost je najvažnija stvar jer je letenje zabavno, ali moramo da budemo odgovorni. Ne zafrkavamo se i ne puštamo slepu ženu da sama upravlja avionom da vidimo šta će se desiti, stvari shvatamo ozbiljno", dodala je Sabrina.

Sabrina već ima skoro 100 sati letenja. Poređenja radi, da bi postali komercijalni piloti, učenicima je potrebno najmanje 150 sati letenja, u zavisnosti od tipa aviona i aviokompanije. Nakon zatvaranja vrata, vezuju se pojasevi i izvršava se ček lista nakon čega sledi poletanje. Kopilot i instruktor Klaudio dovodi avion na pistu i u pravu poziciju. Specijalna metoda "Kolena" kreće u akciju. Njegova ruka je na Sabrininom kolenu. U zavisnosti u kom pravcu avion treba da leti, on gura ruku ulevo ili udesno kako bi Sabrina znala na koju stranu da okrene letelicu. 

BONUS VIDEO:

"AVION NIJE UŠAO U SUPERĆELIJSKU OLUJU VEĆ U NEŠTO MNOGO GORE" Vojni pilot: Snaga ove prirodne pojave ravna je NUKLEARNOJ BOMBI Kurir televizija

(MONDO/A.B.)