Stela Asanž (rođena Sara Gonzalez Devant, 1983. godine) je švedsko-španska advokatica. Tokom svoje karijere, bila je međunarodni zagovornik ljudskih prava, najistaknutije u slučaju njenog supruga Džulijana Asanža . Prvo je promenila ime u Stela Moris 2012, a kasnije u Stela Moris-Smit Robertson.

Godine 2011,  angažovao ju je pravni tim Džulijana Asanža da spreči njegovo izručenje Švedskoj pod optužbom za se**ualni napad. Ove optužbe su na kraju odbačene. Radi dodatne sigurnosti dok je radila sa Džulijanom Asanžom, promenila je ime u Stela Moris 2012. godine.

Stela je bila u Asanžovom pravnom timu tokom njegovog zatočeništva, uključujući i tokom njegovog perioda azila u ambasadi Ekvadora u Londonu (2012-2019) i njegovog zatočeništva u zatvoru Belmarš od tada. 

Godine 2015, Stela je započela vezu sa Džulijanom Asanžom. Tokom Asanžovog sedmogodišnjeg perioda političkog azila u ambasadi Ekvadora u Londonu, par je u tajnosti začeo dvoje dece, prvo rođeno 2017, a drugo 2019. Trejsi Somerset, vojvotkinja od Bofora i reper MIA su kumovi.

Par se venčao 23. marta 2022. na ceremoniji koja je održana u zatvoru Belmarš.

Stela je juče objavila da će Džulijan Asanž biti oslobođen. Podsetimo, Džulijan Asanž pušten je iz zatvora u Londonu, i uputio se na malo pacifičko ostrvo gde ga čeka nagodba sa američkim vlastima.

BONUS VIDEO:

"DŽULIJAN ASANŽ JE NA OVIM NIVOIMA UGROZIO SAD" Stručnjaci analiziraju: Ovo je jedna farsa, svi znamo kakva će se odluka doneti! Kurir televizija

(MONDO/N.D.)