Petar Atonski bio je rodom Grk, a vojnik po zanimanju. U jednoj borbi protiv Arapa, bio je zarobljen i okovan u verige i bačen u tamnicu. Tamnovao je dugo u gradu Amari na reci Eufratu, i molio je Boga da ga oslobodi tamnice i odvede u neku pustinju, gde bi se sav posvetio molitvenom podvigu.

Javio mu se prvo sveti Nikola, pa zatim i sveti Simeon Bogoprimac koji mu je dodirnuo okove svojim žezlom i ovi su se istopili kao vosak. Petar se najedanput stvorio u polju van grada. Odmah je krenuo na put za Rim, gde ga je na grobu apostola Petra sam papa proglasio monahom.

Zatim krene lađom opet za Istok. U snu mu se javi presveta Bogorodica sa svetim Nikolom; i reče Bogorodica svetom Nikoli, da je odredila Petru Goru Atonsku za podvizavanje. Petar dotle nije bio ni čuo za Goru Atonsku. Iskrcavši se, dakle, u Svetu Goru Petar se useli u jednu pećinu, gde provede pedeset tri godine u teškim podvizima, u borbi sa glađu i žeđu, sa žegom i mrazom, a najviše sa silama demonskim, dokle sve ne savlada s pomoću Božjom.

Pošto je izdržao prva iskušenja i položio dobro prve teške ispite pred Bogom, angel Božji počeo mu je donositi hleb svakih četrdeset dana. Nekoliko puta javljao mu se iskušitelj đavo u vidu angela svetla, no Petar ga je odagnao krsnim znakom i imenom Presvete Bogorodice. Na godinu dana pred smrt pronašao ga neki lovac, koji je lovio jelene po Atonu, i iz usta svetiteljevih čuo žitije njegovo. Skončao 374. godine. Mošti mu prenete u Makedoniju.

BONUS VIDEO: "ISPRED HRAMA ĆE PATRIJARH DATI PORUKU SRPSKOM NARODU" Sveštenik o značaju Spasovdana: Slava koja je spasila Beograd

"ISPRED HRAMA ĆE PATRIJARH DATI PORUKU SRPSKOM NARODU" Sveštenik o značaju Spasovdana: Slava koja je spasila Beograd Kurir televizija

(Mondo/Magazin Novosti/M. Š.)