U subotu su sumnjivi ostaci kineske rakete pali u blizini sela na jugozapadu Kine, prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama. Snimak se pojavio ubrzo nakon lansiranja rakete-nosača "Long March 2C" iz lansirnog centra Sičang u provinciji Sečuan u 15 časova.

Raketa je u orbitu nosila Monitor svemirskih promenljivih objekata, moćni satelit koji su razvile Kina i Francuska kako bi naučnici mogli da proučavaju najudaljenije eksplozije zvezda, poznate kao eksplozije gama zraka.

Na snimku se vidi dugačak, cilindrični komad krhotina koji pada iznad sela i ruši se na obližnjem brdu.

Na jednom od snimaka vide se seljani kako u panici beže na sigurno. Određeni broj video snimaka je uklonjen do ponedeljka popodne. Svedoci događaja na društvenim mrežama su prijavili da su čuli jaku eksploziju nakon što su krhotine pale na zemlju.

"Osećao se oštar miris i čula se eksplozija", dodaju.

Vlasti su zamolile stanovnike da napuste svoje domove sat vremena pre lansiranja i upozorile ih da se drže dalje od krhotina kako ne bi bili povređeni eksplozijom i toksičnim gasom.

Stanovnicima je takođe strogo zabranjeno da fotografišu ruševine ili postavljaju snimke događaja na internet. Lokalne vlasti nisu dobile izveštaje o povređenima.

BONUS VIDEO:

JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu Reuters

(MONDO/N.D.)