Slušaj vest

Nakon završenih vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj u kojoj je koalicija "Zajedno", kojoj pripada i francuski predsednik Emanuel Makron, zauzela drugo mesto po broju mandata, on se obratio narodu putem otvorenog pisma. Nije se oglašavao od rezultata izbora i rešio je da prekine ćutanje pismom koje je uputio svim Francuzima, a koje je objavljeno u listu "Le Parizien", a mi Vam ga prenosimo u celosti.

"Poštovane Francuskinje, poštovani Francuzi,

Dana 30. juna i 7. jula, mnogi ste izašli na birališta da izaberete svoje poslanike. Pozdravljam ovaj angažman, znak živahnosti naše Republike iz koje, čini mi se, možemo izvući nekoliko zaključaka.

Prvo, postoji potreba za demokratskim izražavanjem u zemlji. Zatim, iako je ekstremna desnica bila prva na prvom krugu sa gotovo 11 miliona glasova, jasno ste odbili da joj dozvolite pristup Vladi. Na kraju, niko nije pobedio. Nijedna politička snaga nije dobila samostalno dovoljnu većinu, a blokovi ili koalicije koji proističu iz ovih izbora su svi manjinski.

Podeljeni u prvom krugu, ujedinjeni uz uzajamna povlačenja u drugom, izabrani zahvaljujući glasovima birača svojih prethodnih protivnika, samo republikanske snage predstavljaju apsolutnu većinu. Priroda ovih izbora, obeleženih jasnim zahtevom za promenom i deljenjem vlasti, obavezuje ih da izgrade široku koaliciju. Kao predsednik Republike, ja sam istovremeno zaštitnik viših interesa nacije i garant institucija i poštovanja vašeg izbora. U tom svojstvu, pozivam sve političke snage koje priznaju republikanske institucije, vladavinu prava, parlamentarizam, evropsku orijentaciju i odbranu francuske nezavisnosti, da započnu iskren i lojalan dijalog kako bi izgradili čvrstu, nužno raznoliku većinu za zemlju.

Ideje i programi pre funkcija i ličnosti: ovaj savez treba da se gradi oko nekoliko osnovnih principa za zemlju, jasnih i deljenih republikanskih vrednosti, pragmatičnog i čitljivog projekta, uzimajući u obzir brige koje ste izrazili tokom izbora. Treba da garantuje najveću moguću institucionalnu stabilnost. Ona će okupiti žene i muškarce koji, u tradiciji Pete Republike, stavljaju svoju zemlju iznad svoje stranke, naciju iznad svoje ambicije. Ono što su Francuzi izabrali na izborima - republikanski front, političke snage moraju da to konkretizuju svojim delima.

U svetlu ovih principa, odlučivaću o imenovanju premijera. To zahteva da ostavimo malo vremena političkim snagama da grade ove kompromise s mirnoćom i poštovanjem svakog. Do tada, trenutna Vlada će nastaviti da vrši svoje odgovornosti, a zatim će se baviti trenutnim poslovima kao što nalaže republikanska tradicija. Polaganje naših nada u sposobnost naših političkih lidera da pokažu smisao za sporazum i smirenje, u vašem interesu i interesu zemlje.

Naša zemlja mora biti sposobna da oživi, kao što čine mnogi naši evropski susedi, taj duh prevazilaženja koji sam uvek želeo. Vaš glas obavezuje sve nas da budemo dostojni trenutka. Da radimo zajedno. Prošle nedelje, pozvali ste na stvaranje nove francuske političke kulture. Za vas, ja ću se potruditi. U vaše ime, biću njen garant.

U poverenju, Emanuel Makron", napisao je Makron.

Emanuel Makron
Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Da podsetimo, koalicija “Novi narodni front” osvojila je 43,29 odsto glasova (između 180 i 215 poslanika), na drugom mestu je koalicija “Zajedno”, kojoj Makron pripada, koja je osvojila 31,43 odsto glasova (između 150 i 180 poslanika) i na trećem mestu je koalicija “Nacionalno okupljanje” koja je osvojila 25,28 odsto glasova (između 120 i 150 poslanika). Nijedna politička opcija nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vlast.

BONUS VIDEO:

"LE PEN STOJI DUPLO BOLJE OD MAKRONA PRED EVROPSKE IZBORE" Stručnjaci: Desnica je u porastu, ali Ursula fon der Lajen je FAVORIT Kurir televizija

(MONDO/A.B.)